Look to Norway – shows how far behind USA is

Vi går inn i helgen med en litt artig sak vi har hentet fra det amerikanske nettstedet CleanTechnica, skrevet av Jennifer Sensiba. Hun er imponert over den norske satsingen på elektriske busser.

Utgangspunktet er nyheten om at Nobina har bestilt 76 busser fra Ebusco for trafikk i Oslo, publisert her på Bussmagasinet.no 16. september. Det er oppsiktsvekkende at dette er fanget opp så langt unna som i den sørvestre delen av USA hvor Jennifer oppholder seg det meste av tiden. Samtidig er det lett å forstå at hun som amerikaner er mektig imponert.

Hun sammenligner med situasjonen i USA. Hun skriver at mange små transportører «over there» kjøper en eller to elbusser «to dip their toes in the water». Større bussoperatører, som er ferdig med å dyppe tærne i vannet, kjøper noen få flere når utslitte busser har nådd slutten av sin levetid og skal erstattes av noe nytt. I noen få tilfeller er det snakk om ett dusin, eller unntaksvis to dusin elbusser. «That is a big sale».

Alt er stort i Texas, fortsetter hun, men det gjelder ikke elektriske kjøretøy. «But look to Norway!» 76 elektriske busser ville ha vært oppsiktsvekkende og kapret markedet for elbusser i hvilken som helst region i USA.

– Kongen når det gjelder elektrifisering, er uten tvil Norge. Det gjør meg litt irritert, ikke på Norge, men jeg er lei meg for at USA ikke følger med, avslutter Jennifer.

Les om 76 elbusser fra Ebusco til Oslo.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.