Ebusco leddbusser til Oslo

Nobina har bestilt 76 busser fra Ebusco for trafikk i Oslo. Dette er den største ordren for Ebusco i Norden og et solid gjennombrudd på det norske markedet.

Ebusco er en nederlandsk bussprodusent med relativt kort fartstid i bussmarkedet. Selskapet ble etablert av Peter Bijeveld

s tilbake i 2010. Han så behovet for et rent elektrisk bussmerke og at markedet var modent for å tenke elektrisk mobilitet.

Ebusco er ikke helt ukjent i Norge. Fra tidligere har de leverer elektriske busser for trafikk i Stavanger. Faktisk de første som leverte store elektriske busser i Norge tilbake i 2015.

Like før pandemien slo til, lanserte Ebusco deres nye og full ut egendesignet bussmodell, Ebusco 3.0. frem til da hadde de kjørt et tett samarbeid med produsenter utenfor Nederland på bygging av deres elbusser. Da deres egen modell, 3.0, så dagens lys på Busworld messen i Belgia i 2019, mottok den gode tilbakemeldinger fra både presse og kunder.

3.0 er en lettvekts buss med stort sett hele karosseriet i komposittmateriale. Den har et chassis hvor batteriene ligger i gulvet og de elektriske motorene sitter i hjulnavet.

I en ny kontrakt med Ruter får Nobina økt tillit til å drive og utvikle bytrafikken i Oslo. Den nye avtalen starter i desember 2023. Og det er her de nye bussene fra Ebusco skal settes inn i trafikk. Det er 22 Ebusco 3.0 12 meter solobusser og 56 Ebusco 3.0 18 meter leddbusser.

Den nye avtalen innebærer at Nobina utvider virksomheten i Norge og omfatter 14 busslinjer i området Oslo Sør-øst. Kontrakten er verdsatt til cirka 1,7 milliarder kroner og strekker seg over ti år fra 10. desember 2023, med mulighet for to opsjonsår.

Alle busser er helelektriske og utstyrt med ny teknologi for høy sikkerhet, som blindsonevarsel og 360-graders kamera som gir sjåføren full oversikt over bussen.

– Det er svært gledelig at Ruter velger å gi Nobina tillit til å drive nye deler av bytrafikken i Oslo. Det gir oss muligheten til å fortsette arbeidet med å utvikle kollektivtrafikken med fokus på en trygg og sikker reise for våre passasjerer, sier Jan Volsdal, administrerende direktør i Nobina AS.

"I 2014, da Ebusco så vidt startet opp, viste Norge allerede konkret interesse og våget å styrke ambisjonene rundt bærekraft ved å investere i elbusser. Det er flott å se at i tråd med våre vekstambisjoner signerer vi nå en betydelig kontrakt for levering av bussene våre med vår gjenganger Nobina", sier Peter Bijevelds, Administrative Direktør hos Ebusco.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.