ZF har åpnet sin første fossilfrie fabrikk

Den tyske komponent-produsenten ZF har nå åpnet sin første utslippsfrie produksjonsenhet i Klášterec i Tsjekkia. Fabrikken er en del av divisjonen Electrified Powertrain Technology som produserer elektrifiserte drivlinjer.

Fabrikken som sådan er ikke ny, men etter ombygging er den nå ZFs første fossilfrie produksjonsenhet. Den kommer til å stå som mal for alle ZF-fabrikker over hele verden. Selskapet har som mål å oppnå klimanøytralitet tvers gjennom alle verdikjeder i 2040.

Blant tiltakene som er gjort ved fabrikken, er montering av 3.400 solcellepaneler på taket for produksjon av strøm. Rundt 20 prosent av fabrikkens strømbehov vil bli produsert på denne måten. All annen elektrisitet vil bli kjøpt fra andre fornybare kilder, i hovedsak vind- og vannkraft.

I tillegg har fabrikken skiftet ut sin gassbaserte oppvarming med varmepumper. Dette reduserer de årlige oppvarmingskostnadene med 50 prosent. I den kalde årstiden vil dessuten utvendig kaldluft bli benyttet til nedkjøling av produksjonsprosessene der det er nødvendig.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.