Verdensrekord: 1.018 km på en lading

Fullelektriske turbussen fra Brighsun i Australia tok forleden verdensrekord i kjørt distanse på ren batteridrift. Ekspressbussen klarte hele 1.018 på en enkel lading.

Australia/kina-baserte Brighsun i Melbourne  satte forleden verdensrekord i lengst kjørte distanse med ekspressbuss. Bussen er en fullturist med alt det passasjerene kan ønske seg av en langdistanse buss. Den kombinerer høy kapasitets litium ion batterier, kraftig elektrisk motor og bremser som regenerere energi til batteriene.

Denne bussen er bygget etter internasjonale standarder og har en garantert rekkevidde på 1.004 kilometer per lading. Men forleden slo den den rekorden og nådde hele 1.018 kilometer før den måtte lades opp igjen. Dette gav bussen en velfortjent plassering i Guinness World Record.

– Vi tror dette vil gi oss en helt ny måte å transportere mennesker på her i Australia og resten av verden, sier kommunikasjonssjef, Gladys Liu hos Brighsun.

Hun bekrefter at selskapet vil fortsette utviklingen av fullelektriske produkter for persontransport og gods, som både opererer i bymiljø og ute i distriktene.

Den litt over 12 meter lange turbussen er utstyrt med 518kWh LiFePO4 (Litium Ion) batteri som i følge fabrikken klarer 1.004 kilometer ved gode kjøreforhold. Motoren er på 140 kw og forbruket er satt til 0.65 kWh/km med fullastet buss. Bussen har en kapasitet på 49+1 passasjerer.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.