Velg rett reisemiks

Søndag 16. september starter Europeisk mobilitetsuke, Europas største kampanje for miljøvennlig transport. 20 norske byer og tettsteder deltar med ulike arrangement. Budskapet i årets kampanje er: velg rett reisemiks og bidra til et bedre samfunn

Fra 16. til 22. september deltar over 2000 europeiske byer i Mobilitetsuka, som avsluttes med bilfri dag 22. september. Årets tema, «Velg rett reisemiks», oppfordrer innbyggerne til å kombinere flere reisemåter.

Kombiner dine alternativer

Det kan være praktisk å bruke bil, men noen ganger er det faktisk enklere og raskere å reise miljøvennlig! Kanskje kan du sykle til jobb én dag, og ta tog eller buss en annen dag? Kanskje kan du sette igjen bilen i barnehagen, og utnytte siste transportetappe til trening? På korte reiser er gåing et godt alternativ.

–Stadig flere bruker reiseplanleggere på nett eller mobil. De ulike planleggerne gir deg alternativer slik at du kan velge reisemiddel etter behov, og enkelt velge å reise miljøvennlig når du har mulighet, forteller Kristin Forsnes fra Statens vegvesen.

Bli med og ta ansvar

Mobilitetsuka er en fin anledning for kommunene å løfte frem arbeidet de gjør for å tilrettelegge for miljøvennlig transport og for å markere hvorfor arbeidet er viktig. Kommunene kan vise fram gevinster både for lokalmiljøet og for folkehelsa.

–Vi kan alle bidra til et bedre samfunn, sier Forsnes. Hun utdyper: Ved at flere velger å la bilen stå bidrar vi til bedre luft, mindre støy og mindre kø på veiene. Plassen som vanligvis brukes til biler kan brukes til andre formål.

Over 20 kommuner deltar

Programmet i kommunene varierer fra å arrangere én bilfri dag til å ha en hel uke med spennende bilfrie aktiviteter. Ordførerne står ofte i spissen og kaster glans over kommunens aktiviteter.

Disse kommunene deltar i år:

 1. Ålesund kommune
 2. Ås kommune
 3. Alta kommune
 4. Bergen kommune
 5. Bærum
 6. Bø kommune
 7. Bømlo kommune
 8. Gloppen kommune
 9. Hamar
 10. Horten kommune
 11. Levanger kommune
 12. Lørenskog kommune
 13. Melhus kommune
 14. Oppegård kommune
 15. Oslo
 16. Rælingen kommune
 17. Randaberg kommune
 18. Sirdal kommune
 19. Sola kommune
 20. Ski kommune
 21. Sarpsborg kommune
 22. Stavanger kommune
 23. Trondheim kommune
 24. Tønsberg kommune
 25. Vestfold fylkeskommune

Statens vegvesen er nasjonal koordinator for Europeisk mobilitetsuke i Norge på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.