VDL med stor fokus på elektriske busser i Norden

Bussprodusenten VDL tar et sterk tak i det voksende nordiske elektriske buss markedet, og investerer også tungt i ettersalgsvirksomhet i Finland. Fra 1. mars 2016 vil ingeniør Sami Ojamo ta opp stillingen som direktør for elektrisk bussvirksomheten i Finland, Sverige og Norge og ettermarkedsvirksomheten i Finland.

Citea Electric er et VDL produkt som brukes i blant annet Finland og Sverige. Motakelsen er svært god og markedet er voksende. Fabrikken har i dag ordrer for dusinvis av elektriske busser og også for hybridbusser som tildels benytter samme ladeløsning.

– Vi har stor tro på elektrisk offentlig transport. VDL fortsetter å stadig investere i utvikling av elektriske busser, sier Henrik Mikkola, COO av VDL Bus & Coach Finland Oy.

Mikkola er glad for at VDL har rekruttert Ojamo, som er en av de ledende på elektriske busser. De to har kjent hverandre i mange år og har jobbet sammen i det siste tiden. Før han kom til VDL var Ojamo administrerende direktør i Transdev i Finland.

– Ojamo sin kompetanse er en stor ressurs for oss på det finske, svenske og norske markedet, der kundene i trafikksektoren er svært bestemt på å utvikle elektrisk persontransport, forklarer Mikkola.

Ojamo har hatt en nøkkelrolle i utviklingen av elektrisk busstrafikken i Finland siden 2011, for eksempel gjennom eBUS og T-eBUS prosjekter som ble finansiert av den finske Finansiering Agency for teknologi og innovasjon (TEKES).

Ojamo ledet også VTT Technical Research Centre of Finland. Dette er unikt på en internasjonal skala hvor laboratoriet testet drift av elektriske busser og ulike komponenter samt deres ytelse i tøffe forhold. Rundt et dusin elektriske busser fra Europa og Asia er grundig testet her.

– Det er flott at jeg kan fortsette dette arbeidet takket være VDL! De siste fem årene i den elektriske buss-sektoren har vært spennende og utfordrende, men også svært inspirerende og givende. Det har vært et privilegium å være blant pionerene, avslutter Sami Ojamo.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.