Vaskemiddel som stopper rustangrep på bussen

Nå finnes det ett vaskemiddel på markedet som stopper rustangrep på bussen. Høres det for godt ut til å være sant? Vi har sett nærmere på vidundermiddelet.

Salt Shield er navnet på vaskemiddelet som vist nok skal forhindre og også stoppe videre rustangrep på bussen. Dette er et vaskemiddel som ville kommet godt til nytte her i Norge, hvor det benyttes mye veisalt på vinterstid.

I følge importøren Ralph Brandsvoll hos ralph.no så inneholder Salt Shield en formula som beskytter kjøretøyet fra den ødeleggende effekten salt har på kjøretøy. Det rengjør og så beskytter det kjøretøyet for videre korrosjon. Vaskemiddelet fjerner sodium, calcium og magnesium clorid som er salt. Så ved å vaske dette vekk fra kjøretøyet, er halve jobben gjort.

I trinn to så legges det på beskyttende lag. En slags film som beskytter overflaten fra saltets angrep. Dette laget med beskyttende film øker hver gang en kjører bussen gjennom vaskehallen, som igjen øker beskyttelsen av kjøretøyet.

Og det er ikke bare vinterstid dette vaskemiddelet kan ha god effekt. Også om sommeren er det mye salt som angriper kjøretøyet. Veistøv inneholder også en del veisalt og ved å benytte samme middel året rundt, kan en beskytte bussen bra gjennom hele anbudsperioden og langt inn i sitt nye liv.

– Det er et vaskemiddel fra USA utviklet av firma Ver-Tech Lab. fra Minnesota, USA.  Produktet ble utviklet for 8 år siden til et stort buss selskap i Washington State.  Anledningen var kjøp av nye busser hvor den lokale kommunale kjøperen ønsket en rustgaranti av buss produsenten. Buss produsenten forlangte på sin side at bussene skulle vaskes daglig med underspyling for å kunne opprettholde rustgarantien, sier Brandsvoll.

Chassis uten bruk av Salt Shield
Etter lengre tid med bruk av Salt Shield

Ver-Tech Lab fikk oppgaven med å utvikle et vaskemiddel som nøytraliserer all veisalt og samtidig kunne gi et beskyttende belegg på bussens understell og karosseri.  Etterat det var gått 3 år ble CEO Tony Vertin tilkalt for å inspisere bussene som da var vasket med Salt Shield.  30 busser ble kontrollert med et svært overraskende resultat. Det fantes ikke spor av rust på noen av bussene. De bussene som var vasket med andre vaskemidler hadde rustdannelser.

– Deretter fulgte en lang rekke tester.  Nå er det ikke bare en påstand om at det virker.  Det kan dokumenteres vitenskapelig at vaskemiddelet Salt Shield forhindrer rust på bl. annet busser. Produktet er et konsentrat med et blandingsforhold på 1:100.   1 liter bandes med 100 liter vann, forklarer Brandsvoll.

Han har nå vært i kontakt med flere busselskaper som visert stor interesse for produktet.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.