Undersøkelse: Ønsker seg WiFi og gode seter på bussreisen

I en undersøkelse som er utført blant 6000 reisende i hele Europa, så kommer ønske om WiFi og komfortable setter høyt opp på listen. Og flere ønsker seg mer info om sikkerheten ombord i bussen før reisen. To tredjedeler av de spurte benytter sikkerhetssele på reisen.

En undersøkelse blant reisende med turbuss og ekspressbuss i hele Europa er nå klar. Hele 6000 passasjerer var med i undersøkelsen som viste at at de ønsker seg WiFi og gode seter ombord i bussen. I tillegg er de opptatt av sikkerhet og ønsker derfor mer informasjon om sikkerheten ombord i bussen før avreise.

– Sammen med våre kunder strever vi oss hele tiden etter å gjøre bussreisen så attaktriv og konkurransekraftig som mulig. I det arbeidet er de reisendes synspunkter veldig viktig verktøy. Gjennom våre undersøkelser kan vi se at de fleste har de samme ønsker, krav og meninger stort sett over hele Europa, men med noen forskjeller, sier Niklas Orre, Strategi og Produktleder hos Volvo Bussar.

Så hva er det mennesker ønsker å gjøre mens de reiser med tur- eller ekspressbuss i Europa? Jo, de ønsker å sove, sosialisere seg, se på film og lese en bok. Defor er det kanskje ikke så rart da at gode seter og god beinplass kommer høyt opp på listen over ønskemål. Listen over tjenester som passasjerene ønsker tilgang til toppes av en rask WiFi-oppkobling. Dette er også noe, som ofte de yngre, gjerne betaler litt for.

De aller fleste ønsker også å kunne kjøpe noe å drikke og spise ombord i bussen. Et fåtall vi til og med ha mulighet til å slå på stortrommen med en tre-retters middag. Men dette krever mye fra operatør og utforming av buss. Historisk er ikke dette ukjent. På 80-90 tallet ble det ofte servert full middag ombord i bussene som kjørte på kontinentet. Sola Ruten Turistbusser og Haga Bussreiser var selskaper som strak seg langt for å tilby gjestene det lille ekstra.

Sikkerheten ombord i bussen er viktig for de reisende. 47 prosent av de spurte ønsker seg informasjon om sikkerheten ombord i bussen før reisen. Hele 66 prosent sier de fast benytter seg av sikkerhetssele når de reiser med buss. Flest benytter sikkerhetssele her i Norden, Frankrike og Spania.

Noen gode råd til en bedre reise
En del av undersøkelsen viste også at det er en del å hente på forholdet mellom de reisende. Passasjerene har flere gode råd å komme med. En av de største rådene er å ikke støye for mye på reisen. Høylutte passasjerer anses gjennomgående som å være det som forstyrrer mest på reisen. Hele 79 prosent hadde satt dette øverst på listen. Neste på listen var at mange ikke setter pris på at reisende bak seg setter kne i seteryggen. Heller ikke sterk duft av mat passer seg på reisen, men på dette punktet har italienske reisende stor toleranse.

De nordiske passasjerene synes bare føtte ikke er til stor sjenansje, men nedover i Europa er dette ikke like populært.

– Om en ser på undersøkelsen i sin helhet, så kan en konsantere at komfort, sikkerhet og trivelige medpassasjerer har stor betydning for den som skal reise langt med buss. Altså, gjerne WiFi og komfortable seter, men ikke kne i seterygg eller bare føtter, avslutter Orre.

Hovedfoto: Risdal Touring AS / Konkurrenten.no

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.