Tilbake til stengte fremdører og ingen billettering

Mange pustet lettet ut i september da vår tidligere statsminister, Erna Solberg åpnet landet opp igjen etter pandemien. Men det skulle dessverre ikke vare lenge. Nå stenges mye ned igjen, fremdørene lukkes og billettering stoppes på bussene. Bruk av minnbund har også blitt påbudt.

Da Norge stengte ned 12. mars 2020 var det ingen som trodde at pandemien skulle vare lenge. 562 dager senere så åpnet tidligere statsminister Erna Solberg opp landet og lot oss igjen gå uten minnbind, klemme og håndhilse på hverandre.

Overraskelsen var stor da et ukjent mutert virus dukket opp i Sør-Afrika. Nesten på dagen ble strengere regler innført og flere land stengte grensene for reisende fra enkelte land. Norge fant igjen frem meteren og munnbind. Det ble begrensinger på antall personer i hjemmet og på utesteder. Og busselskapene har stengte fremdøren og de første seteradene.

Billettering er heller ikke mulig, så nå er en tilbake der en håper folk forhåndsbetaler i app eller kiosk. Men flere melder tilbake nå at folk dropper å betale for reisen.

Regjeringen har valgt å fortsette kompensasjonsordningen også i 2022, slik at en kan opprettholde best mulig tilbud for de reisende. Støtteordningen gjelder også for kommersielle ruter. Dette kan være med å redde en god del av ekspressbusslinjene som tidligere i pandemien har stått i fare for å bli lagt ned.

Men for turbussbransjen er dette en tragedie. Stort sett alt av planlagte turer er blitt avbestilt grunnet den nye oppblomstingen og det er heller ikke mange forespørsler som kommer inn. For mange som akkurat hadde klart å få hjulene til å trille igjen, er dette det som absolutt ikke skulle skjedd. Ingen vet nå hvor lenge en må slite med restriksjoner. Eller om kundene som nå avbestiller kommer tilbake.

Støtteordniger for turbusselskapene har vært i mindretall, og det foreligger ikke noen nye ordninger rettet mot denne delen av bussbransjen. Her har enkelte selskaper klart å få noen kroner gjennom kommunenes tiltak.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.