Stress ned i jula

Mer enn halve Norge skal ut å reise i jula. Juleturen kan bli krevende med stor trafikk og skiftende vær. – Planlegg turen godt og bruk tida som trengs. Kom trygt fram, er Vegvesenets råd.

– De aller fleste er flinke og ansvarlige i juletrafikken. Men det er likevel på sin plass å minne folk om å være på vakt. Skiftende vær- og føreforhold, spesielt på og over fjellet, kan gjøre turen krevende. Flere biler på veiene betyr også økt risiko, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.Vegvesenet holder de veifarende løpende orientert om forholdene gjennom sine fem vegtrafikksentraler, trafikkmeldinger på Vegvesen.no og gjennom pressen. – Våre folk er på 24/7 gjennom hele jula, lover vegdirektøren.

80 juletrafikk-ulykkerHvert år skjer det om lag 80 ulykker med personskader i juletrafikken. I fjor mistet to livet i juletrafikken, mot seks i 2017, to i 2016 og ingen i 2015 og 2014. – Om du tilpasser farten etter forholdene og holder fartsgrensen bidrar du til en trafikksikker juletrafikk både for deg, dine og alle andre som er ute på veiene. Det er også viktig å sikre både passasjerer og last på en skikkelig måte, sier Hovland.

Stress nedVegdirektøren er overrasket over at mange har det så travelt i juletrafikken. – Mitt største juleønske er en jul uten drepte og hardt skadde i juletrafikken. Mange kjører på veier de ikke er vant med å kjøre. Været og føre kan være krevende. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i juleulykkene. Planlegg turen godt. Bruk den tiden som trengs. Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt, sier Ingrid Dahl Hovland.

Ta bussen

Bussen eller andre kollektiv løsninger er også et godt alternativ til bilen. De fleste busselskapet setter inn ekstra avganger i jula og på bussen kan en slappe av. Norge har et av de beste utbygde kollektiv systemene i Europa og store deler av rutenettet for buss, tog og båt ligger inne i EnTur appen. Her får en opp ruteforslag, eventuelle bytter og pris på reisen.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.