Største ordren på dobbelleddbusser for Van Hool

Vi har skrevet om det tidligere, men nå er det offentlig. Van Hool skal levere 58 dobbelleddbusser til Trondheim. Dette er den største ordren noen sinne for Van Hool på slike busser.

Alle bussene skal være levert innen oppstart i Trondheim august 2019. Bussene er 24 meter lange med dobbel ledd og drives frem med cummins dieselhybrid. Drivstoffet er HVO og energien lagres i batterier, derifra fordeles kraften ut i to elektriske motorer som er koblet sammen med drivaksler på bakerste og midterste vogn.

Van Hool har allerede levert 250 dobbelleddbusser siden modellen ble lansert i 2011. Exqui.City er tilgjengelig i både 18 og 24 meter versjon. En rekke byer som Metz i Frankrike, Malmø i Sverige, Linz i Østerrike, Bergen her i Norge har slike busser i trafikk. En av bussene som har gått i trafikk i Bergen er nå på vintertest i Trondheim. Også denne bussen har drift på to aksler for best fremkommelighet på vinterføre.

De 58 bussene skal settes i trafikk fra og med august 2019 i Trondheim. Det er tre hovedlinjer som disse skal trafikkere. Toe r på rundt 21,5 kilometer og en på rundt 13,5 kilometer. Van Hool har inngått samarbeid med Busnor som også har vært deres partner under prosjektet i Bergen. Wist Last & Buss skal ha serviceansvaret for bussene i en periode på 10 år.

Det er Nettbuss og Tide som skal ha driften av bussene. Nettbuss skal drifte 44 stykker, mens Tide skal drifte 14 av dem. Allerede i desember 2018 vil hver av selskapene få overlevert deres første Van Hool Exqui.City 24 meter for opplæring frem til oppstart i agust 2019.

– Innkjøp av 44 Van Hool Exqui.City av oss er et viktig steg i rettning ny kollektivsystem i Trondheim. sier Pøe Engebret Haugen hos Nettbuss.

– Vi er fornløyde at vi kan fortsette vår ekspandering i Trondheim. Vi har arbeidet sammen med AtB siden 2010, og vi er veldig fornøyde med å delta i en av de viktigste og mest ambisiøse tiltakene innen kollektivtransport i skandinavia når det kommer til inovasjon. Vi har gode erfaringer med å samarbeide med Van Hool, spesielt med tanke på de to Exqui.City bussene som har vært i drift i Bergen siden 2014. Derfor ser vi frem til videre arbeid og til å utvide vårt samarbeid nå i Trondheim, sier Roger Harkestad hos Tide Buss AS.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.