Stadig færre betaler med kontanter i Trøndelag

Stadig færre betaler kontant når de reiser kollektivt. Hittil i år er 2,1 % av alle reiser med buss og trikk sør i Trøndelag betalt med mynter og sedler. 

I forbindelse med innføring av ny pris- og sonemodell 2. januar i år, ble det også mulig å kjøpe billett med AtB Mobillett i hele fylket. I tillegg ble det innført kontantpåslag ved kjøp av billetter kontant om bord, for å gjøre det tryggere for sjåførene i og mer effektivt for de reisende.

Stor nedgang
Dette har gitt positive utslag. Ser man på tidligere Sør-Trøndelag, har man hatt en nedgang i kontantkjøp fra 3,5 % til 2,1 % i fra 2017 til 2018. I regionkommunene i sør, utenom Stor-Trondheim, betalte 12,7 % med kontanter i fjor, mot 4,6 % hittil i år.

– At færre benytter fysiske penger for å gjøre opp for seg, gir kortere opphold på holdeplassene og dermed mer effektive reiser. Mindre penger i omløp gir også en tryggere arbeidshverdag for bussjåførene, sier Grethe Opsal som er kommunikasjonsdirektør i AtB.

Enkelt å kjøpe billett på forhånd
Mens mange velger bort kontanter, velger flere å ta i bruk billettappen AtB Mobillett. Så langt i år er 41,8 % av reisene sør i fylket betalt med appen, mot 37,1 % i 2017.

– AtB Mobillett har vært populær i Trondheim og omliggende kommuner siden den ble introdusert i 2011. Ved årsskiftet ble appen lansert i hele Trøndelag, og den får mange nye bruker hver eneste dag. Vi opplever for eksempel at mange eldre går vekk fra kontanter til fordel for mobilen som billettbærer, sier Grethe Opsal

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.