Solaris i nye hender

Det har vært kjent en stund at spanske CAF gruppen har ønsket å kjøpe polske buss og trikkeprodusenten Solaris. I går ble kontrakten signert og CAF kjøper 100 prosent av aksjene i Solaris Bus & Coach. Selskapet vil inngå i CAF gruppen med umiddelbar virkning.

Salget har være diskutert godt i hele bransjen siden ryktene begynte å svirre for snart et år siden. Bussmagasinet erfarer at Solaris bevist valgte å bruke tiden godt. Dette for at ikke en skulle risikrer at selskapet havnet i hender utenfor Europa. Både kinesiske og tyrkiske selskaper har vært på hugget etter å få kjøpe den polske bussprodusenten.

CAF, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles er spansk produsent av trikker og skinnegående transportløsninger. Selskapet har en over 100 år gammel historie og er oppført på den spanske børsen. Konsernet er engasjert i design, produksjon, vedlikehold og forsyning av rullende materiell og skinnegående kjøretøy. Et annet område som selskapet virksomhet omfatter er nye og smarte løsninger innen urban transport. Dette inkluderer e-mobilitet. CAF er kjent over store deler av verden og skal levere trikkene til Oslo de nærmeste årene.

– CAF sin invistering i Solaris bekrefter vår forpliktelse til visjonen om lønnsom vekst og åpner for nye strategiske markeder til konsernet, sier Andrés Arizkorreta, president og administrerende direktør i CAF Group.

– Sammen med Solaris vil vi lage en ledende gruppe innen urbane mobilitetsløsninger. Vi skal fortsette å utvikle Solaris sitt verdifulle merkevare og beholde dens polske identitet. Kombinasjonen av disse selskapene kunnskap innen produksjon, design, teknologi og tjenester vil kunne bedre betjene våre kunder og samtidig øke aksjonærverdien.

Det var ikke en lett prosess for Solange Olszewska, grunnlegeren av Solaris Bus & Coach SA. For henne og familien satte det langt inne å gi slipp på deres selskap. Men hun er fornøyd med at Solaris har fått en solid selskap som CAF i ryggen.

– Det var ikke en lett avgjørelse for meg og min familie. For over 20 år siden grunnla jeg og min mann selskapet som i dag sysselsetter nesten 2500 mennesker. Og det er aktiv på flere enn 30 markeder over hele verden. Jeg vet at jeg forlater selskapet i gode hender. CAF-gruppen vil fortsette den beste praksisen for Solaris og la det vokse enda mer, sier Solange Olszewska.

CAF har forpliktet seg å fortsette alle foretningsprosesser og samarbeid i uendret form. Dette for å opprettholde det gode forholdet til Solaris sine kunder.

– Vi vil og skal oppfylle alle våre forpliktselser og forpliktede avtaler, avslutter Andrés Arizkorreta.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.