Snø, kolonne, kaos og 30. mai på Nordkapp

Om morgenen tirsdag 30.mai meldes det at flere veistrekninger i Finnmark er stengt på grunn av – snevær.  Opp til Nordkapp blir det etterhvert kolonnekjøring, så Bussmagasinet tok turen…

Av Geir Johansen

Tre uker i strekk har kald nordavind fra storhavet stått inn mot Magerøya ytterst ute på Finnmarkskysten.  Vinden bærer med seg tildels kraftige snebyger, og det har resultert i betydelige problemer for veitrafikken den siste tiden.  Fjellovergangene på innlandet over Sennaland og Hatter har flere ganger vært stengt.  Også på flere veier på Magerøya har brøytemannskaper etterhvert måttet gi tapt for naturkreftene og stengt veier.

Skled av veien
Den massive turist-trafikken til Nordkapp  er nå  igang, og turister langveisfra kommer med biler for å  ta seg opp til Nordkapp-platået.  Siste helg og mandag  var veien opp til platået åpen i perioder – mens snebygene fortsatte å drive inn fra havet.  Snart var det  sne og slaps på veien, og i perioder sterk vind i tillegg.  Turistene kjørte med sommerdekk, og det resulterte i at flere bobiler, personbiler og motorsykler rett og slett skled ut av veien.

Kolonne
Folk måtte forlate bilene sine på det særs  værharde fjellet, og hjelpes ned til hytter i Skarsvåg og Skipsfjorden av busser og Mesta-kjøretøyer.  Tirsdag morgen meldte Vegvesenet at veien til Nordkapp var stengt.  Men ut på dagen bedret været seg noe, og det ble innført kolonnekjøring,  for bussene som frakter turister, og for biler, kun  med – piggdekk.

Slip sliding away
Den erfarne sjåføren Roar Nilsen kjører rutebussen opp til Nordkapp denne dagen.  Ved avgang fra Honningsvåg spør noen  svenske passasjerer om de forlatte bilene fortsatt står oppe på fjellet.  – De gjør nok det, konstaterer Nilsen.  Og som den humørfylte sjåføren han er, så kan han ikke dy seg når han begynner å synge Paul Simon-sangen «Slip sliding away» for passasjerene…

Sommerdekk
For de vante buss-sjåførene som kjører til Nordkapp i all slags vær; også vinterstid,  er det helt på jordet at folk forsøker seg med sommerdekk slik været har vært nå.  – Men turistene har selvsagt ikke begrep om hvordan været kan være her oppe – og dette er da også langtifra normalvær i slutten av mai, sier Nilsen.

Full buss
På en normaldag er det ikke helt fullt på rutebussen til Nordkapp på denne tiden av året – men denne dagen strømmer det på turister som har måttet overnatte på hytter i Skarsvåg og Skipsfjord – fordi de ikke har hatt mulighet til å kjøre opp til Nordkapp med egne biler.  Derfor er det en smekkfull buss som kjører kolonne fra Skarsvåg og ankommer Nordkapp rundt klokka 12.30 tirsdag 30. mai 2017.

Sola
Det har vært  sne og sludd i lufta på mesteparten av den 3,5 mil lange turen opp til Nordkapp-platået, men så snart passasjerene har forlatt bussen klarner faktisk været.  Sola skinner og varmer endelig  mange turister som uansett nok  har fått noen «vårdager» mot det ytterste nord de  sent vil glemme.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.