Skyss vil satse på barnefamilier, men gjør en generaltabbe

Siden 2010 har voksne betalende passasjerer kunne ta med et barn gratis alle dager i uken, nå fjerner de denne ordningen på hverdager og øker til intill fire barn gratis per voksen betalende i helgene. Mens hunder skal kunne følge med gratis alle dager. Passasjerer fortviler og lurer på hva kollektivselskapet tenker på.

– Hvis dette er tilfelle, så lurer jeg på hva de bestemmende myndigheter tenker på, skriver en fortvilet busspassasjer på Facebook. Hun lurer på hvorfor hunder skal gå gratis alle dager i uken, mens barn kun får reise gratis med betalende voksne i helgene.

Siden 2007 har Skyss tillatt ett gratis barn per betalende og fra 2010 har dette vært gjeldene hele uken. Men krevde at det ble løst inn enkeltbillett. Nå kan en ta med barn gratis uansett betalingsløsning.

Men det er en stor negativ side ved løsningen. De nye reglene gjelder nå kun i helgene, og ikke lenger på hverdager.

Ønsket er å få flere til å reise kollektivt og la bilen stå hjemme. Så langt ser alt bra ut for de reisende, men at tilbudet med at opp til fire barn reiser gratis med voksen betalende kun er for helger, vil ikke gi flere reisende i ukedager.

– Skal en få flere familier til å bruke kollektivtransport må det legges til rette for dette, sier Redaktør Tom Terjesen i Bussmagasinet. Han er selv far til fem barn og ønsker å benytte kollektiv så mye som mulig.

– Det er rett og slett ikke økonomisk forsvarlig å benytte kollektiv når vi må betale for oss voksen og alle barna på hverdager. Det er i ukedagene vi kunne latte bilen stå hjemme. I helgene tar vi gjerne opp i skogen, og der går det ikke buss, iallefall ikke i helgene, sier han.

Han mener det ville gjøre valget enklere om en kunne slippe å bruke personbilen, ved å hoppe av bussen ved barnehagen eller skolen. Levere barna og hoppe på neste buss videre til jobb. Men når en skal betale mye mer enn hva det koster å bruke bilen, selv den elektriske bilen, så blir kollektivtransporten valgt bort.

– Vi har også vurdert å ta hele familien med på ekspressbussen til store byer for en langhelg, men også her spares det store summer på å velge privatbilen. På flere av de kommersielle ekspressbussene er det ikke rabatter i det hele tatt, selv ikke i helgene, sier han og håper kollektivselskapene over hele landet nå kan se på miljøeffekten som vil komme om en lar barn reise gratis sammen med voksen betalende hele uken.

– Et slikt tilbud vil ikke gi tapte billettinntekter, heller tvert i mot. Det vil komme både kollektivselskapet og miljøet tilgode. Og forsvare denne billettendringen med at det har vært klager på gammel ordning, blir helt feil, sier Redaktøren. Han viser til at Skyss påstår at det har vært flere klager på gammel ordning hvor kun enkeltbillett gav fribillett til ett barn.

– Da burde Skyss heller ha utvidet ordningen andre veien, ved at alle billetter gav fribillett til barn. I stedet blir hunden gratis med hver betalende reisende hele uken, sier han og rister oppgitt på hodet.

Det samme mener fortvilte reisende på sosiale medier. På Facebook kan en lese om passasjerer som lurer på logikken med at hunder kan reise gratis, mens de strammer inn på barnefamilier.