Setter ned billettprisen for å få flere til å velge bussen

Fra 1. januar kan alle i Haugesund og fastlands-Karmøy i Rogaland ta bussen for en tier. Prøveprosjektet ble enstemmig vedtatt av fylkestinget i oktober og skal gjelde i to år fra og med januar 2016.

Kollektivselskapet Kolumbus har sett seg lei på at færre velger å bruke bussen. Under fire prosent av befolkningen i Haugesund- og Karmøy-området benytter i dag buss. I Stavanger-området er antallet oppe i åtte prosent. Og i Oslo er andelen hele 25 prosent.

Etter at Rogaland fylkeskommune før sommeren endret rutetilbudet i regionen, så har antall reisende økt med mellom 6 og 8 prosent. Men nå jakter de på enda flere passasjerer og setter i gang et to-årig prøveprosjekt.

– Etter omleggingen av rutenettet i sommer var det mer penger igjen. Det var da ideen om en busstur for en tier satte seg, sier Terje Halleland, tidligere fylkesvaraordfører i Rogaland (Frp) til Tv2.

I oktober vedtok fylkeskommunen at det skulle bli vesentlig rimeligere å ta bussen i Haugesund- og Karmøy-området. Her vil bussen kun koste en tier fra og med 1. januar 2016. Et månedskort vil koste 350 kroner.

Med dette, håper Kolumbus at argumentet med at bussen er for dyr, vil falle helt bort.

Men samtidig er Odd Aksland en smule nervøs på om det nå vil bli mer kontanter på bussen, og dermed større fare for vold og ran mot sjåfører.

– Vi er redd det vil bli økt bruk av kontanter og at de reisende i tillegg må stå i kø for å betale. Dette kan forsinke bussen på ruten, sier Aksland som håper passasjerene vil benytte seg av rimelige månedskort eller mobilbillett.

Sjåførene vil ha bukt med kontanter
Bussjåfører kjemper en kamp om å få fjernet kontantene om bord i bussene, da kan et forsøksprosjekt som det Rogaland Fylkeskommune nå innfører ha negativ effekt på sjåførenes sikkerhet.

Over hele landet presser sjåførorganisasjoner på for å få bort kontantene på bussen. Kun Finnmark har tatt grep nå og tar bort kontantene fra bussene når ny anbudsrunde settes ut i live  1 januar 2016. Da må passasjerer ha mobilbillett, Finmarkskortet eller betale med betalingskort på bussen.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.