Scania med neste generasjon buss

Scania NXT ble årets største nyhet på UITP Global Public Transport Summit i Stockholm. Bussen som kan forvandle seg til nærmest det en kan ønske seg. Men er dette løsningen for fremtiden.

Scania var veldig hemmelighetsfulle i forkant av årets store kollektivkonferanse i Stockholm. Endelig var UITP Globak Public Transport Summit på hjemmebane og det var på tide å vise muskler. Under et lystett teppe ventet nå spennende.

Avdukingen på konferansens første dag var storslått og mange stod med vidåpne øyne da bussen ble avduket. Bussen, eller multikjøretøyet som det også kan betegnes som, er et verktøy for hele transportbransjen. Det vil si at dette kjøretøyet kan benyttes som både person-, gods- og varetransport. Rett og slett en swiss Army Knive.

NXT er et fremtidssyn for transport i byer. Flere av disse teknologiene har ennå ikke modnet helt, men for oss har det vært viktig å faktisk bygge et konseptkjøretøy for å synlig og teknisk demonstrere ideer om hva som er innenfor rekkevidde,» sier Scanias konsernsjef Henrik Henriksson.

«NXT er designet for 2030 og utover, samtidig som det inkluderer flere banebrytende funksjoner som allerede er tilgjengelige,» sier han videre.

Kjøretøyet er modulbasert. Det vil si ar fremvogn og bakvogn kan kobles av og en ny midtmodul kan settes inn. Det er her en kan velge ulike løsninger. Persontransport, godsdel eller hva som måtte passe av kjøretøytype.

Og hele kjøretøyet er førerløst. Det vil si at det er autonomt og kommer seg frem på egenhånd via GPS og en rekke sensorer. Fremdriften er elektrisk batteridrift.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.