Säffle feirer 100 år – med nedleggelse av fabrikken

saffleFør årsskiftet til 2013 ble det bestemt at Volvos fabrikk i Säffle i Sverige skal legges ned. 330 fabrikkansatte mister jobben, og må gi slipp for billigere arbeidskraft i Polen. Kun et 50-talls arbeidere får beholde jobben. Fabrikken skal fortsette å produsere busser frem til juni i år.

Bygges i Polen
Håkan Karlsson fra Volvo Bussar AB, forteller i en pressemelding at etterspørselen etter nye busser har minket de siste årene. Prisene presses, og gjennom å legge all drift til en fabrikk, kan Volvo senke sine produksjonskostnader. Nå skal all produksjon flyttes til den polske fabrikken i Wroclaw. Fabrikken i Polen har fire ganger så stor kapasitet som fabrikken i Säffle.

Stor arbeidsledighet
Den svenske avisen DN skriver at det blir en tøff tid fremover for de ansatte på fabrikken. Volvo er Säffles største private arbeidsgiver. Pr i dag er arbeidsledigheten i Säffle på 11prosent, og tallet ventes å øke dramatisk når fabrikken legges ned. Blant de unge er nesten hver tredje ungdom uten jobb. De ansatte håper at nye produsenter vil flytte inn i lokalene. Flere vurderer Norge som et arbeidsmarked, da Säffle ligger nære norskegrensen.

Les mer i papirutgaven av Bussmagasinet.