Robin holder hjulene i gang

I over 32 år har Robin Tønnesen fra Agder kjørt buss. Men aldri før har han opplevd lignende situasjon som Norge nå er vitne til.

Det er fredag morgen og på bussen til Oslo er det knappe en håndfull med reisende. Norge står nærmest stille i en tid hvor det normalt ville yret med liv. Covid-19 viruset har satt bremsene på over hele landet.

De fleste ekspressbusselskapene har endret, kuttet eller vurderer å endre rutetilbudet. Kundene uteblir, men myndighetene ønsker at bussene går tilnærmet som normalt.

På strekningen Sørlandet – Oslo går det normalt en buss hver time hver vei. Men i disse tider går det tre avganger hver vei med Vy Buss og to med Konkurrenten.no. Det er rett og slett ikke lønnsomt å kjøre tomme busser. Mange sjåfører er også blitt permittert fra deres faste arbeidsplass.

Men noen tar ansvaret og holder hjulene i gang. Robin Tønnesen fra Arendal i Agder er blant de som har tatt på seg et stort samfunnsansvar å kjører buss mellom Sørlandet og Oslo.

Tønnesen startet sin yrkeskarriere hos ATS for nå over 32 år siden. Han er forsåvidt i samme selskap i dag, da ATS ble en del av Nettbuss som igjen har blitt til VY Buss.

«I mine over 32 år som bussjåfør har jeg aldri før opplevd noe lignende», sier Tønnessen. Han har sin første arbeidsdag etter at myndighetene satte inn drastiske tiltak for å redusere smittefaren.

«Jeg kommer rett fra langfriperiode og ble forespurt av sjefen om jeg kunne tenke med å støtte til i denne vanskelige tide. Det er fem av oss som kjører fra Sørlandet og to fra Oslo med totalt tre avganger hver vei», forklarer han.

Han er vant til at fredagsavgangene er stapp fulle av reisende. Men nå er alt snudd på hodet.

«Vy buss har merket en stor nedgang i antall reisende, men det har sine naturlige forklaringer i denne spesielle situasjonen», sier Tønnesen og tar en god slurk av kafeen før turen går videre inn mot Oslo.

Solen gir en påskefølelse denne fredagen og veiene nesten fri for personbiler. En og annen lastebil passerer i motsatt felt. Men ut over det kan Tønnesen ha veien mer eller mindre for seg selv.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.