Rettsaken er i gang

I dag, mandag, startet rettsaken etter busskorrupsjonen. En av de tiltatte har erkjent straffeskyld, men en annen nekter straffeskyld.

Det hele startet etter en sak i en tysk avis helt tilbake til 2011. I Tyskland ble dette starten på en stor skandale hos MAN som over lang tid hadde utbetalt store pengesummer kontant ved kontraktinngåelse. Dette var mer eller mindre normalen ved kontrakter på militært utstyr og siden også busser.

Her i Norge fikk flere ansvarlige i Sporveisbussene, nå Unibuss, utbetalt totalt over 6 millioner kroner i kontanter fra MAN. I tillegg har flere vært med på smøreturer og fått tildelt leiebil på leverandørers regning.

Her er listen over de som møter i retten:

  • Tidligere administrerende direktør i Unibuss, Helge Leite. Tiltalt for grov korrupsjon. Advokat Christian Flemmen Johansen sier at hans klient har erkjent sitt ansvar og har betalt tilbake deler av beløpet som omfattes av tiltalen. For øvrig vil han ikke kommentere saken til Aftenposten.
  • Tidligere teknisk sjef i Unibuss. Tiltalt for grov utroskap og grov korrupsjon. Advokat Fredrik Solli har tidligere sagt til Aftenposten at hans klient erkjenner delvis straffskyld for lavere beløp enn det som er omfattet av tiltalen.
  • Tidligere innkjøpssjef i busselskapet. Tiltalt for grov utroskap og grov korrupsjon. Ifølge advokat Heidi Ysen erklærer han delvis straffskyld etter tiltalen.
  • Entreprenør. Tiltalt for grov korrupsjon. Advokat Christine Hamborgstrøm sier at hennes klient har samarbeidet med politiet og bidratt til oppklaring av saken. Erkjenner straffskyld.
  • Tidligere MAN-ansatt. Tiltalt for grov utroskap og grov korrupsjon. Advokat Anne Christine Stoltz sier at hennes klient ikke erklærer straffskyld etter tiltalen.
  • Tidligere anleggsansvarlig i Unibuss. Tiltalt for grov korrupsjon. Advokat Arne Gunnar Aas sier at hans klient erklærer straffskyld på enkelte punkter.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.