Også Toyota satser på elbusser

Toyota, som ikke har vært veldig hissige på å ta frem elbiler så langt, ønsker nå allikevel å satse på elbusser. Det skjeer i samarbeid med Hino og Isuzu, hvor førstnevnte er et datterselskap av Toyota.

Selv om Hino og Isuzu er konkurrenter på vise områder, samarbeider de om busser. Det har selskapene gjort siden 2002 gjennom et Joint Venture med navnet J-Bus Ltd.

Det er egentlig to bussprosjekter Toyota-Hino-Isuzu har på gang. Det første er en batterielektrisk buss som skal i produksjon i 2024. Ut over dette er det ikke mye som er offentliggjort om den kommende bussen, bortsett fra at den skal ha lavgulvsutførelse i omtrent hele bussens lengde. Det er med andre ord en bybuss det er snakk om.

Det andre bussprosjektet ligger lenger frem i tid, selv om det er basert på elbussen som skal i produksjon om to år. Her er det snakk om å dra nytte av den hydrogen-kompetansen Toyota sitter på, og denne bussen skal drives med hydrogen ved hjelp av brenselceller.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.