Nytt dekk for elektriske bybusser

Dekkprodusenten Bridgestone har nettopp lansert et eget dekk beregnet for elbusser i bytrafikk. Dekket har fått betegnelsen R192E.

Med en økende overgang til elbusser, spesielt når det gjelder bybusser, er rekkevidde et stadig tilbakevennende tema. Dette gjelder også dekkprodusentene, ettersom rullemotstand er ett av elementene som påvirker rekkevidden. Batteripakkene gjør dessuten at elbussene gjerne er tyngre enn tilsvarende busser med forbrenningsmotor.

Det er nettopp lav rullemotstand og muligheten til å håndtere tunge vekter under krevende forhold som ligger til grunn for utviklingen av R192E. Dekket er konstruert for å kunne plasseres på alle typer aksler på elbusser.

Blant egenskaper ellers nevnes gode egenskaper på våt veibane og lite støy. Dekket skal også ha en robust konstruksjon som muliggjør regummiering. De forsterkede sideveggene gir lang levetid også i miljøer hvor man må forvente stor slitasje mot brostein og fortauskanter.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.