Nye dobbeldekkere mellom Troms og Narvik

«Vanskelig å se for seg en flottere måte å reise mellom Tromsø og Narvik på», sa fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar B. Prestbakmo (Sp) i Troms fylkeskommune da de nye regionbusstypene ble vist frem i Tromsø 14. november.

Tre slike dobbeltdekkere, hver med en kapasitet på 79 passasjerer, settes nå inn på regionbusslinje 100 mellom Tromsø og Narvik. Av utstyret om bord kan nevnes 2 barnestoler + 2 isofix fester, 2 sitteplasser for bevegelseshemmede, klimaanlegg som sikrer en jevn og behagelig temperatur i hele bussen, kjøleskap, kaffemaskin, passasjerseter med regulerbar rygg og sideveis regulering og USB-kontakter ved hvert sete. I tillegg er det hjertestarter om bord. Bussene benytter HVO-biodrivstoff, som gir store miljøgevinster både lokalt og globalt.

«Bussene vil settes inn på de mest trafikkerte avgangene på linje 100 som går mellom Tromsø og Narvik. Det er plass til 79 passasjerer i hver buss. Denne linjen har plassgaranti slik at det alltid settes opp ekstra buss ved full buss. Men det skal naturligvis mer til å fylle en så stor buss sammenliknet med de øvrige som trafikkerer linjen. De øvrige bussene på linjen har en kapasitet på 59 passasjerer», sier Ivar B. Prestbakmo.

«Jeg tror det blir svært populært å sitte på øverste dekk og nyte utsikten både gjennom vinduene og gjennom glasstaket. Bussene er svært komfortable og har det aller meste av tilleggsutstyr en buss kan ha. I tillegg til at dette blir et svært godt tilbud til våre «ordinære» reisende tror jeg dette også vil bli populært for turister. Det er vanskelig å se for seg en flottere måte å reise mellom Tromsø og Narvik på, enn med disse bussene», sier Prestbakmo

Moderne og svært trygge busser.

Dobbeltdekkerne er trygge, stabile busser. De er bygget marginalt høyere enn ordinære busser, 26 cm høyere, men har kortere lengde. Det gjør at vindfanget og det totale arealet som bussen har i værhardt nord-norsk klima blir omtrent som med andre, ordinære busser. Dobbeltdekkeren er samtidig ca 2 tonn tyngre enn andre busser, og ligger dermed godt og stabilt på veien.

Linje 100 er en del av Midt-Troms kontrakten hvor Tide AS er operatør. Kontrakten har en varighet til 30.6.2028 med mulighet for fylkeskommunen til å forlenge i inntil tre år. Kontrakten har en samlet verdi på 1,35 milliarder kroner (inkl. opsjon).

Det reiste 117.500 passasjerer med linje 100 i 2018. Sammen med 14 stk. helt nye og flotte region boggibusser utgjør de 3 dobbeltdekkerne en betydelig satsing på linje 100. Det vil overraske meg om vi ikke vil se en vekst i antall reisende på linjen sier Prestbakmo, og opplyser til slutt at første dobbeltdekker ble satt i trafikk fredag 15. november på avgangen kl. 16 fra Tromsø.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.