Ny generasjon VDL Futura

Den nederlandske bussprodusenten VDL har fortalt en del av sine tanker om en tredje generasjon av sin langrute- og turbuss VDL Futura.

I så måte er selskapet tidlig ute, for lanseringen ligger fortsatt et år frem i tid. Men selskapet vil sikkert holde kundegruppen for slike busser varm. Det er tross alt 13 år siden forrige generasjon ble presentert, og den var da etterfølgeren etter tidligere Bova Futura. Dessuten er det slik at et nytt EU-direktiv med krav om sikkerhet i busser trer i kraft neste år. De nye kravene er åpenbart lettere å tilfredsstille med en plattform som er forberedt for dette.

VDL har nylig gitt noen smaksprøver på den helt nye plattformen. Den vil tilfredsstille kommende sikkerhetskrav og muligheten til å velge alternative drivlinjer. I første omgang er det snakk om dieseldrevne utgaver, men plattformen åpner for både batterielektriske utgaver og busser med hydrogenfyrte brenselceller.

Så langt har VDL vist frem en kamuflert prototype og fullskalamodeller av front og hekk. Dette viser at den kommende generasjonen Futura blir mer avrundet og aerodynamisk. Den nye generasjonen skal bli lettere enn nåværende gjennom økt bruk av komposittmaterialer. Ut over dette er det ikke så mye vi vet om den kommende VDL Futura.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.