Norgesferie gir økt interesse for campingbusser

Etter flere år med færre og færre ombygde busser på veien, så har interessen for campingbusser igjen økt. Bussmagasinet besøkte forleden årets pinsetreff for Øslandsbussens venner på Norsjø Ferieland i Gvarv.

På 90 tallet var det nærmest en eksplosjon av ombygde eldre busser på veien. Mange fikk øynene opp for den rimelige måten å både feriere og ha et solid tak over hode. Eldre busser var også rimelige i anskaffelse og med enkle midler, litt «handyman» og tålmodighet så kunne en få seg en flott hytte på hjul.

Ved årtusenskiftet var det ikke unormalt at det lett samlet seg over 100 campingbusser på et pinsetreff. Bussmagasinet besøkte et slik treff for første gang i 2002 og da var over 120 busser samlet på Neset Camping i Byglandsfjord. Siden da har antall ombygde busser falt drastisk.

En av grunnen er at inntekten hos den vanlige nordmann har økt, og det har blitt enklere å få kjøpt seg en ferdig bygget bobil. Men tilgangen på eldre busser har også falt drastisk. Innføringen av anbuds og gjennkjøpsavtaler for selskapene har gjort at en ikke lenger har tilgang på gode, rimelige eldre busser.

Men tross dette, så ser en nå at interessen igjen er økende. Og det har også sammenheng med at det i år anbefales norgesferie for alle penga. Grensene er stengt og usikkerheten om når og hvordan de åpnes gjør at folk er i full gang med å planlegge deres ferie her i landet.

Bussmagasinet pakket en eldre ombygget Volvobuss og satte fredag før pinsen nesen mot Norsjø Ferieland i Gvarv. Ryktene skulle ha det til at Østlandsbussens venner, som er en klubb for de med ombygde busser på østlandet, planla et treff nettopp i pinsen.

På en overfylt camping ved Akkerhaugen i Gvarv fant vi et 20 talls ombygde busser. For et par år siden så kunne en oppleve at de i campingvogn og bobil så litt ned på de med ombygde eldre busser. Men dette har snudd helt i år. Langs veien har bobilturistene hilset, tutet og vinket. Folk langs veien har også vist tydelig «tommel opp» for denne typen feriekjøretøy.

Det ble en hyggelig helg med lett prat rundt diverse leirbål fordelt i lovlig «korona»-avstand til hverandre. Praten gikk stort sett i reisemål for årets sommer. Spennende destinasjoner i vårt langstrakte land. Og ut over de sene nattestimer ble nye vedkubber lagt på bålene i vente på at solen igjen skulle komme opp i øst.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.