Neoplan som alle snur seg etter

Neoplan er kjent for å komme med busser som fanger øynenes oppmerksomhet, men da mest blandt folk med interesse for buss eller design. Nå kan en få designet bussen så alle snur seg, liten som stor. Klebebande er en tysk trio som bruker teip i ulike farger, bredder og fasonger for å skape noe helt unikt.

Trioen fra Berlin, Bruno Kolberg, Budo Höbing og Kolja Bultmann er kunstnere med øye for det urbane. For et år siden fikk de i oppdrag å skape en Neoplan Skyliner som alle ville snu seg etter. Nå har de klart det for tredje gangen. Under årets IAA messe for nyttekjøretøy ble det vist frem en Neoplan Tourliner med design og kunst av disse tre.

Og de bruker noe så enkelt som teip for å skape det spesielle uttrykket. De vil at vi skal bli med inn i en reise av linjer, farger og fasonger mens vi ser på bussens ytre.

Tape art er kunst opprettet med hjelp av selvklebende tape. En fortsatt veldig ung form for kunst, men det er stadig mer fremtredende og populær i gatekunstscenen i Europa. Adhesive tape er utrolig allsidig, har ingen duft, kan lett fjernes, og det gjør at store områder kan dekkes på kort tid. Kunstnerne fra Klebebande har også utviklet tape kartlegging – en kombinasjon av tapekunst og video kartlegging. Det involverer å bruke videosekvenser for å skape fantastiske effekter og optiske illusjoner.

Til Busworld 2017 designet de en Neoplan Skyliner som var inspirert av det urbane.

– Designet er veldig abstrakt med inspirasjon fra det urbane. Akkurat som når en sitter på bussen, kjører gjennom byen og ser opp på skyene og et fly som passerer over himmelen, sier en av artistene når de skal forklare designet på Skylineren.

I mars i år var de ferdig med deres andre turbuss. Nå en Neoplan Cityliner. Konseptet nå var «Performing Geometrics» som er bassert på geometri. En abstrakt og enkel tre-dimensjonal struktur. Fargene er neon orange, svart og kobber og skal gi en illusjon av takene på gradene en ser langs veien ut på landet. Til prosjektet gikk det med tre kilometer med tape og 24 timer hektisk arbeid.

Og til årets IAA messe for nytterkjøretøy i Hannover i september fikk Klebebande i oppdrag å designe en Neoplan Tourliner. Og som en vet, alle gode ting er tre, så hvorfor ikke også designe denne i tre-dimmensjonal dekor. Denne gangen brukte de en champagne-farget buss hvor det ble brukt hvit, sort og neon-gul teip.

Kunstverket har individuelle bygninger og deres arkitektoniske funksjoner redusert til linjer og geometrisk form, sies det til de som forstår kunstnerspråket. Vi andre kan nyte designet og la øynene se det de ser. Spennende og nytt er det, en ny måte å dekorere bussen på.

 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.