Nå kommer digitale sidespeil

Det som for få år siden var en fremtidstanke blir nå er realitet. Digitale sidespeil kommer nå på både by- og turbusser. Men hvordan vil vi takle overgangen?

Digitale sidespeil er noe som vi nesten ikke så for oss var praktisk mulig bare for noen få år siden. Mange mente kvaliteten ikke ville bli like god som dagens speil. Flere mente også at det ikke ville fungere optimalt når en kjørte inn eller ut av tuneller. Hva med om kamera eller skjerm slutter å virke?

Bussmagasinet har prøvekjørt flere busser med digitale speil, både klasse I bybuss og klasse III turbuss. Noen utfordringer finnes, men de fleste utfordringer ligger nok hos mennesket. De må tilpasse seg det nye systemet, for det vil ta over for dagens speil allerede innen få år.

Fordelene er mange. De store speilhusene forsvinner. Kamera kan vise bedre bilder i ulike lyssettingen og skifter raskere mellom mørk og lys enn hva øyet klarer. I tillegg kan en få flere detaljer med i bildet. Blindsone og mer vidvinkel.

I dag finnes det ikke en europeisk godkjenning på dette, men en kan få godkjent bussen enkeltvis med digitale speil. Det er bare tidsspørsmål før det kommer europeisk godkjenning også på dette, slik at en kan få ece dokument med bussene utstyrt med digitale speil.

Opplevelsen med å bruke digitale speil er at bildet virker litt uklart/blinkende. Men det er bare vårt øye som trenger litt tid til å tilpasse seg at det ser på en digital skjerm og ikke en speilflate. Skjermene står plassert på A-stolpen. Dessverre ble skjerm på venstre side litt for nærme føreren og på høyre side litt for langt tiø høyre. Det ble brukt litt mye tid på å korrigere øye til de ulike avstandene og hode måtte snu med enn nødvendig.

Ulike plasseringer har vært diskutert, men da blir blindsonen økt. Løsning med å få skjermen inn i frontruten, slik som de med pop up display er en løsning, men ikke godkjent eller forsøkt godkjent enda. Leverandøren er enig i at det ville vært en god løsning som også ville eliminert blindsonen ytterligere.

Skulle kamera eller skjerm slutte å fungere, så har bussen et manuelt speil i lasterom. Det hektes på fester på utsiden av bussen, slik at den kan kjøre til verksted for å få reparert ødelagt digitalt speil.

Så da er det bare for sjåførene å venne seg til nykommingen, for de digitale speilene er ikke lenger en fremtidstanke.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.