Nå blir parkeringsbussene elektriske

Avinor Oslo lufthavn Gardermoen og Onepark har gått sammen om å erstatte dieselbussene som frakter passasjerer til og fra parkeringsplassene, med elektriske busser. Første bussen har nå ankommet.

– Det er et mål at Oslo lufthavn skal være fossilfri innen 2030. Da må alle steiner snus, og vi er derfor godt i gang med å elektrifisere kjøretøyene våre, eller få dem over på biodrivstoff, forteller Bent Arne Skatvedt, direktør eiendom og kommersiell på Oslo lufthavn.

– Vi synes det er svært positivt at Avinor som en stor offentlig aktør, stiller høye miljøkrav. Det gjør at vi må utvikle oss, samtidig som det bidrar til å sette høyere miljøstandard for hele bransjen, sier Mona Elisabeth Gladhus, bærekraftsansvarlig og markedssjef i Onepark.

– Å gå fra diesel til elektriske busser er en stor milepæl for oss i Onepark. Nå blir det ikke lenger eksos fra våre shuttlebusser på Oslo lufthavn, og det reduserer vårt totale CO2-avtrykk. Det tror vi også de reisende vil sette pris på. Vi er stolte av å endelig ha første elektriske buss på plass på Oslo lufthavn, sier Eirik Loftesnes, regionsjef i Onepark.

Fakta om nye el-busser på Oslo lufthavn:

På Oslo lufthavn er det fire dieselbusser som har fraktet passasjerer mellom parkeringsplasser og terminalen. Disse erstattes nå med elbusser.

Hver buss kjører 24/7 året rundt, og ved å erstatte dieselbussene sparer man rundt 140.000 liter diesel hvert år, eller over 300 tonn CO2 i utslipp.

Buss nummer én har ankommet Oslo lufthavn, nummer to kommer i oktober, og alle fire skal etter planen være elektriske innen utgangen av 2022.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.