Med buss over stokk og stein og i vann

Trenger du en buss med gode terrengegenskaper? Da kan du få den med 4×4-chassis fra MAN og karosseri designet av Pulsar Expo S.R.O. – bygd på to av MANs fabrikker. Bussen går under betegnelsen Torsus Praetorian.

Dette baserer seg på en nylig inngått avtale mellom det tsjekkiske selskapet Pulsar Expo S.R.O og MAN Truck & Bus.

Torsus Praetorian har et 4×4-chassis fra MANs mellomtunge lastebilserie TGM. Kjøretøyet har en MAN 6,9 liters dieselmotor på 290 hk og er også på andre måter utstyrt som MAN TGM med allhjulsdrift. Chassiset bygges på MANs lastebilfabrikk i Kraków i Polen. Deretter blir det sendt til en annen MAN-fabrikk i Starachowice, også i Polen. På denne fabrikken produserer MAN mer enn 1.600 busser og 520 busschassiser i året. Her blir Torsus Praetorian bygd ferdig med stenderverk og karosseri.

Pulsar Expo S.R.O. hevder at dette er den bussen i verden med best terrengegenskaper. Bakkeklaringen under akslene er 35 cm (ellers 47 cm), og kjøretøyet kan forsere vann med dybde på inntil 68 cm. MAN-chassiset er kjent for gode terrengegenskaper. Alt etter innredning kan bussen ta inntil 34 passasjerer.

De to selskapene har hatt et visst samarbeid siden 2017. I produktprogrammet finner vi også en mindre modell under betegnelsen Torsus Terrastorm. Dette kjøretøyet bygger på MANs kassevogn MAN TGE med allhjulsdrift. Dette kjøretøyet leveres med totalvekter på 3,5 og 5,0 tonn.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.