MAN ble markedsleder på elbusser i Europa i 2023

MAN registrerte totalt 780 elbusser i Europa i fjor og ble med det markedsleder på denne typer busser med en markedsandel på 13,3 prosent. De viktigste markedene i fjor var Tyskland, Sverige, Spania, Norge og Belgia.

MAN ble ikke bare markedsleder i Europa, men også i flere land, Tyskland (245 registreringer), Sverige (126), Belgia (69), Østerrike (26) og Slovenia (8).

MAN har en eneste serie med elbusser, MAN Lion’s City E som består av tre basismodeller. Disse modellene med lengder på 10,5, 12,2 og 18,1 meter har likevel truffet markedet særdeles godt.

I pressemeldingen fra MAN blir særlig Norge og Spania fremhevet som elbussmarkeder i sterk vekst. Mot slutten av året leverte MAN 76 elbusser til Oslo (59 solo- og 17 leddbusser) og 93 til det spanske markedet. Lion’s City E nummer 1000 havnet også i Spania.

Ellers fremhever MAN Skandinavia som en pioner når det gjelder batterielektriske busser. I løpet av fjoråret ble det i Sverige, Norge og Danmark registrert til sammen 230 Lion’s City E, nesten 30 prosent av alle europeiske registreringer av MANs elbuss-serie.

MAN Lion’s City er kåret til «International Bus of the Year 2023» og «Sustainable Bus of the Year 2024».

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.