Lucia fikk jobb midt under pandemien

Lucia Stierankova var heldig, tross en verdensomfattende pandemi hvor mange mistet arbeidet. Hun var nettopp ferdig med førerkort for buss da pandemien slo til, men hennes stå-på-vilje var sterk og hun fikk full stilling som bussjåfør hos Unibuss midt under krisen.

«Jeg har alltid likt å kjøre bil. Det er både en hobby og nå også en jobb», sier Stierankova i det vi møter henne i Oslo sentrum. For rundt seks år siden flyttet hun til Norge fra Slovakia og giftet seg med en norsk bussjåfør. Også hennes svigerfar er bussjåfør, så kanskje lå det litt i kortene at det var nettopp dette yrket hun skulle satse på.

«Jeg er en sosial person og liker å jobbe med mennesker. Men jeg tror jeg er blant de få som faktisk klarte å få en fast jobb midt i pandemien. I en tid hvor andre slet med å beholde jobb eller ha nok å gjøre. Så jeg var veldig heldig, og jeg jobbet hardt for å få det til», forteller hun.

Da hun bestemte seg for å bli bussjåfør, så var det ingen som gikk å tenkte på at det kunne komme en pandemi som skulle sette alt på hode. Men for Stierankova ble det heller den nye hverdagen. Hun begynte hos sin nye arbeidsgiver på Klemmensrud i en tid hvor folk ble bedt om å bli hjemme, ikke ta bussen og iallefall ikke gå inn fremdøren.

Der ble hun sittende alene, i et yrke som hun ble fortalt er veldig sosialt.

«Jeg måtte holde fremdøren lukket, stenge av de første seteradene og kun slippe på- og av ved bakdørene. Det var ikke helt det jeg hadde sett for meg da jeg begynte som bussjåfør. Faktisk litt ensomt til tider», forteller hun.

I tillegg var det ikke mange passasjerer på bussene. Noen måtte ta bussen til og fra skole, jobb eller andre ærend. Men største delen av de reisende var hjemme, hjemmeskole eller hjemmekontor.

«Det var en utrolig fin opplevelse da vi igjen kunne åpne fremdørene. Endelg få møte passasjerene med et smil og en hyggelig prat. Nå er det en tilnærmet normal hverdag igjen. En hverdag jeg ikke før har opplevd i yrket mitt», sier hun og smiler.

Hun kan stolt anbefale bussjåføryrket til andre kvinner. Og ser at tiden hvor dette var et mannsdominert yrke er forbi.

«Vi er rundt 15 kvinner på våre to depoter og antallet øker stadig. Miljøet er fint, og jeg trives som kvinne i dette yrkert. Jeg anbefaler på det varmeste andre kvinner å begynne som bussjåfør. Det er et trygt, godt og sosialt miljø», avslutter Stierankova

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.