“Litt” større enn hos oss: Anbud på 50.000 busser

Nå har tiden kommet til elektriske busser i India også, landet med verdens nest største befolkning. Staten kan komme til å invitere til å gi anbud på 50.000 busser.

Det vil uten tvil appellere til mange bussprodusenter, ikke minst Tata Motors som er Indias største nyttekjøretøyprodusent. Det er nettstedet «Sustainable Bus» som melder dette.

– Vi har statlige transportforetak som blir stimulert og oppfordret til å komme med store bestillinger til oss. Jo større partier busser, desto lavere priser er forventningen. Regjeringen anser at 50.000 busser blir utplassert i løpet av de neste 5-7 årene. Denne gangen vil det ikke være begrenset til bare de 5-7 største byene, men også til mindre byer over hele landet, sier Mahua Acharya. Hun er toppsjef i Convergence Energy Services Ltd (CESL) som administrerer prosessen. Hun mener elektriske busser er i ferd med å bli prisgunstige i sammenligning med tilsvarende kjøretøy drevet med diesel og naturgass.

– Husk på at det er 1,7 millioner busser i India, hvorav 1,4 millioner er eid av staten, sier hun. – Vi blir nødt til å sette tempoet opp slik at teknologien kan utvikle seg. Vi ønsker at flere internasjonale selskaper skal komme inn og produsere her og at den beste teknologien tilbys. Vi er på jakt etter bærekraftige løsninger, avslutter hun.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.