Elektrifisering er nøkkelordet

Busworld Turkey i Istanbul viste frem en rekke elektriske nyheter, spesielt på by- og forstadsbusser. Men Tyrkia er fremdeles helt i startgropen på elektrifisering av bussene.

Etter en runde inne i de to store hallene under årets Busworld messe så var det tydelig at batterielektriske busser er i fokus. Men det er langt igjen før de er å se på veien.

For som mange andre steder i Europa, så mangler infrastruktur. Og i Tyrkia er også interessen heller laber. Flere Bussmagasinet snakket med sier at Tyrkia sover når det kommer til fornybar energi. Og det er på tide å våkne, var tilbakemeldingen.

De store leverandørene som Otokar, Karsan og Isuzu viste alle frem busser med alternativ drivlinje. Både i korte 6 meter servicebusser og opp til 18,75 meter leddbusser. Men stort sett så eksporteres det meste som produseres.

Karsan viste frem deres 12 meter batterielektriske bybuss som er utviklet fra starten som en elbuss. Det gjør at den både er lettere i karosseriet og har en bedre utnytting av innvendig plass. Spesielt når en ikke lenger har behov for å finne plass til en stor dieselmotor og girkasse.

Otokar viste frem deres nye 18,75 meter batterielektriske Kent leddbuss som utnytter den fulle lengden som er tillatt for leddbusser. Mange andre merker har 18 meter blank som maksimal lengde, men ved å strekke den 75 centimeter til, så får en inn en ekstra seterad.

Småbusser på rundt 6 meter er populære i Tyrkia og har også begynt å få fotfeste i andre deler av verden. Bussene har god passasjerkapasitet og kan leveres både som D1 buss med maksimal 16 passasjerer eller D buss med opp til 32 passasjerer. e-Centro fra Otokar er en av disse. En helt utrolig kapasitet og en rekkevidde på over 200 kilometer på en oppladning. Og beskjedne 6,6 meter lengde. I tillegg er den universelt utformet med rullestolplass.

Store turbusser på batteri var helt fraværende på årets Busworld Turkey messe. Men leverandørene av elektromotorer viste frem løsninger for disse bussene. Allison har tatt frem en komplett drivaksel som både kan monteres i ny- eller eksisterende turbuss. Den er kompakt og passer rett i festene. Van Hool Astromega er bygget med denne akselen og er i dag på testkjøring i California, USA.

Retrofit er et annet alternativ for de som har en helt oppegående rutebuss, men som vil ha den omgjort til null-utslippsbuss. Komplett ombyggingssett finnes, men prisen er fremdeles ganske høy. Og her bør en virkelig ha et godt utgangspunkt for at det skal lønne seg.

Som nevnt tidligere i artikkelen og også i egen artikkel, er problemet med infrastruktur. Den er nærmest helt fraværende i Tyrkia. En ser knapt en elbil på veien. Og det er utfordrende å få nok strøm til å lade et større antall busser. Et selskap Bussmagasinet snakket med hadde lagt inn anbud med et større antall elbusser, men nå selv etter tre år etter tildeling, så fikk de ikke strøm nok til ti prosent av det opprinnelige antallet. En utfordring som en ser stort sett over hele verden.

Men tross de mange utfordringer som er for å elektrifisere bussene, så er bransjen tydelig på at vi er på rett vei. Leverandørene har produkter og det fungerer. Så får leverandørene av infrastruktur og strømleverandører ta sin del av ansvaret.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.