Levanger tar ledertrøyen for smarte IT-løsninger i kollektivtrafikken

Den andre installasjonen av FourCs revolusjonerende tjenesteplattform Cities in Motion Service Platform har nettopp blitt levert.

Kunden er Trønderbilene, og den åpne tjenesteplattformen samt et bredt spekter av tjenester er aktivert for Trønderbilene og innbyggerne i Levanger.

Nord-Trøndelag fylke, Levanger kommune og Trønderbilene AS gjennomfører prosjektet «Reis smart i Levanger». Som et tiltak for å øke kollektivbruken har det blittkjøpt inn nye hybrid-busser (elektrisk + diesel) fra Volvo og rimelige billetter har blitt innført.

Enkeltbillett kan kjøpes for 10 kr og et månedskort koster kun 100 kr. Til nå har antall reisende økt med 42 prosent. Montering av topp moderne IKT-utstyr i bussene er en del av prosjektet.

Mitron OY (Finland) ble valgt som leverandør av 22″ skjermer (to i hver buss), og FourC leverte en toppspekket standard kjøretøyscomputer PC til kun 10000 kr. For programvare var FourCs moderne software-as-a-service-løsning et klart valg. Standardcomputeren ble installert med FourCs Cities in Motion Service Platform, sammen med tjenestene Passenger Wi-Fi, LiveScreen infotainment og Passenger Flow Analysis.

Den åpne tjenesteplattformen tilbyr et enda bredere spekter av tjenester som kan installeres “over-the-air», uten ekstra maskinvareinvesteringer. Dette inkluderer lokasjonstjenester ved hjelp FourCs  Beaconizer, Announce It! sanntidstjenester, FMS-integrasjon med Vehicle Data Interface-tjenesten, Alco-Guard alkometer-tjeneste og flere kommende tjenester fra flere leverandører.

Plattformen er også tilgjengelig for billettsystem-tjenester, noe som gjør det mulig å unngå å kjøpe spesielle og kostbare billettmaskiner. Den åpne tjenesteplattformen fungerer også som kjøretøysruter, noe som betyr at andre enheter om bord kan dra nytte av Internett- og sky-tilkobling at måtte ha eget SIM-kort eller egen ruter.

I tillegg til kjøretøyescomputeren og dens tjenester inkluderer FourCs baksystem et sanntidssystem som til sanntidsdata og estimerte ankomsttider for Tronderbilene-appen. Denne appen vil bli gjort tilgjengelig på hhv Google Play og AppStore i februar og mars.

– Vi er glade for å kunne levere vårt åpne system hos enda en framtidsrettet kunde, sier Tor Rune Skoglund, daglig leder i FourC.

– Store operatører som Trønderbilene vet at kostnadene for IKT-utstyr i buss må reduseres, og vi er svært glade over å være med på å bringe Trønderbilene i den retningen. Det har vært et utmerket   samarbeid mellom FourC og Trønderbilene om utvikling av teknologiløsninger for bybussen i Levanger, sier Vidar Kjesbu, CEO i Trønderbilene.

– Trønderbilene ser frem til å være med å videreutvikle og understøtte den videre utviklingen samt utvide samarbeidet med FourC femover, avslutter han.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.