Krever kontantfrie busser

En nyetablert gruppe på Facebook ønsker å fjerne kontantene på bussene. Gruppen «Stopp kontanter på bussen» kom på plass umiddelbart etter at Regjeringen åpnet opp igjen etter 562 dager med strenge koronarestreksjoner. Samtidig som landet åpnet opp ble det igjen mulig å betale med kontanter på bussene.

I 562 dager var Norges befolkning underlagt en rekke strenge koronarestreksjoner og mange busselskaper stengte fremdøren på bussene. Samtlige selskaper gjernet også muligheten til å betale med kontanter på bussene. Men oppfordret samtidig til å bruke mobilbillett og forhåndsbetalt billetter.

Den 25. September klokken 16.00 ble landet igjen åpnet helt opp og hverdagen fra før koronapandemien kunne tas tilbake. Dette medfører også at bussjåførene må ta i brulk pengevesken igjen og ta i mot kontanter fra passasjerer som ønsker å betale på denne måten.

Gruppen «Stopp kontanter på bussen» mener det er på tide å skrote kontantene en gang for alle på bussen. De viser til at flere andre land for lengst har løst dette på en god måte.

Gruppen viser til at det i dag finnes nok med gode alternativer til kontantene på buss. Bankkort, mobilapp, sms-billetter og forhåndskjøpt billett i kiosk eller butikk gir en god løsning som passer nærmest hele befolkningen.

Bare timer etter opprettingen av Facebook gruppen var medlemmstallet på den lukkede gruppen på nær 800 stykker og øker jevnt. Dette er en gruppe utelukkende for bussjåfører som til daglig må håntere kontanter i jobb. Mange er redde for vold- og ran, da de er bland de siste yrkesgrupper som hånterer kontanter i hverdagen og dermed er en utsatt gruppe.

Gruppen viser også til flere land som for lengst har fjernet kontantene fra kollektivtransporten, og at flere ekspressbusselskaper her i Norge også har gjort det samme.

«Vi vil kjempe for å få slutt på kontanter på bussen. Det med tanke på, at nå har vi klart oss uten denne håndteringen siden Mars 2020. Dette vil også forhindre ran, som skjer fra tid til annen. Busskort, bankkort, sms-billett og app har fungert i denne perioden», skriver administrator, Tommy Henriksen på deres Facebook side.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.