Fjerner alle koronaspor

Endelig kan alle som jobber i kollektivtrafikken ønske kundene velkommen til å reise med oss igjen. Det er ikke lenger nødvendig å holde avstand og alle smittevernrestriksjoner fjernes. Og mandag kan pressen bli med byrådsleder Raymond Johansen og samferdsels- og miljøbyråd Sirin Stav når de skal fjerne alle koronaspor på en bybuss. Sperrebånd, klistremerker og plakater skal bort, og politikerne hjelper Ruter med arbeidet.

Signalet er godt for tilbakevending til en normal hverdag for innbyggerne i Oslo. Nå starter en ny jobb, som handler om å få folk til å reise med kollektivtrafikken igjen. Da må alle spor som minner om korona fjernes.

– Endelig kan vi ønske alle velkommen om bord på buss, T-bane, trikk, tog og båt. Denne beskjeden har vi ventet på og gledet oss til, sier administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen.

En normal hverdag i kollektivtrafikken innebærer at avstandskravet er fjernet og at hele kapasiteten kan tas i bruk igjen. Nå kan folk stå og sitte hvor de vil. Arbeidet med å oppdatere informasjon og fjerne merking om bord i alle transportmidlene starter nå, men det vil ta noe tid å fjerne alle koronaspor.

For kollektivtrafikken innebærer det fjerning av alle koronaspor på hver eneste buss, T-banevogn, trikk og båt i hele Ruters område. Det er en kjempejobb å få mer enn 1500 busser klare. Byrådsleder Raymond Johansen og samferdsels- og miljøbyråd Sirin Stav stiller seg til disposisjon, og blir med på dugnaden med å rive ned plakater, fjerne klistremerker på gulv og dører og fjerne sperrebånd fra første seterad, slik at all kapasitet kan benyttes.

Ruter stiller med en rød bybuss som lokasjon for pressen og om bord blir det fine muligheter for å ta video og bilder av klargjøringen av kollektivtrafikken.

– Takk til alle som har fulgt reiserådene gjennom pandemien, og til alle som jobber i kollektivtrafikken. Her er det mange helter som har stilt opp for fellesskapet til alle døgnets tider, for å sørge for trygg reise for de som har vært avhengig av å reise kollektivt i denne perioden, sier Reitan Jenssen.

Erna Solberg oppfordret på pressekonferansen fredag 24. september til å reise som før med buss, båt og bane. Nå er det viktig at folk kommer tilbake til kollektivtrafikken, og holder på de gode vanene med å gå og sykle, slik at det blir mindre kø på veiene og reduserte utslipp i tråd med nullvekstmålet.

– Når hverdagen igjen blir mer normal, er vi glade for å kunne bidra til å gjøre det enklere å møtes igjen, og reise på kryss og tvers i regionen vår. Kollektivtilbudet er det samme, med like mange avganger som før, sier Ruters markedsdirektør Ellen Marie Rogde.

Takket være statlig kompensasjon for tapte billettinntekter, har Ruter klart å opprettholde kollektivtilbudet gjennom pandemien. Oslo kommune og Viken Fylkeskommune har jobbet utrettelig for at kollektivtrafikken fortsatt skal bidra i sin rolle som en viktig samfunnsfunksjon både under og etter koronapandemien.

Det blir en overgang for mange å reise igjen, da de fleste har vært mer hjemme og reist mindre, ikke minst på grunn av hjemmekontor. Reiseaktiviteten de siste månedene har gradvis tatt seg opp etter hvert som samfunnet har åpnet opp. De siste ukene har antallet kollektivreiser ligget på rundt 70 prosent av normalen, sammenlignet med før pandemien.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.