København satser på BRT med MAN

41 leddbusser av typen MAN Lion’s City GL CNG vil være transportmiddelet når det offentlige danske transportselskapet Movia starter sin første BRT-linje i København 23. april. Operatør er Arriva Danmark A/S, et 100% eid datterselskap av Deutsche Bahn.

BRT er en forkortelse for Bus Rapid Transit og brukes som en betegnelse på busslinjer som helt eller delvis går på et eget tilpasset veinett. BRT-linjen går fra Herlev nord i København, gjennom sentrum av byen og ut til flyplassen på Kastrup. Dette er Nordens travleste busslinje med 20 millioner passasjerer på årsbasis. Valget av busser er gjort utfra at kjøretøyene skal fungere optimalt både i egen trasé og på det ordinære gatenettet. MANs lengste leddbuss er 18,75 meter lang og kan dermed gå på det offentlige veinettet uten spesielle tillatelser.

Store vindusflater og et bevisst fargevalg gir et lyst og trivelig interiør.

Inntil 150 passasjerer

MAN Lion’s City GL har plass til inntil 150 passasjerer, og passasjergjennomstrømningen skjer effektivt gjennom fire 1,25 meter brede dobbeltdører og en enkeltdør. Det reduserer ståtiden på holdeplassene, noe som både gjør reisen raskere og sparer drivstoff. Det er inn- og utstigning gjennom alle dørene. Dørene åpnes av passasjerene som selv også sørger for billettering med reisekort.

Det er snakk om et nyutviklet bussprosjekt fra MANs side. Karosseri og understell stammer fra MANs ordinære Lion’s City GK-modell, men det er hentet designelementer fra flere av MAN s og Neoplans bussmodeller. Det gjelder for eksempel frontpartiet som stammer fra Neoplan Tourliner, og innkapslingene av gasstankene på taket. Bakhjulene er innkapslet for å gi en mer elegant og aerodynamisk design, men dette er også med på å redusere sprut fra hjulene i regnvær, samt redusere støynivået.

Miljøet

Det er lagt sterk vekt på miljøet ved utviklingen av Københavns første BRT-linje. Derfor er bussene utstyrt med MANs gassmotor E2876 (12,8 liter) som yter 310 hk og har et største dreiemoment på 1250 Nm. Kraftoverføringen skjer via en ZF Ecolife automatgirkassen. Bussene skal gå på biogass. Tankene rommer 2050 liter komprimert biogass som gir en rekkevidde på over 500 km.

Ordren på 41 leddbusser er den største for MAN i Danmark noensinne.

Ytterligere informasjoner på www.cityline.dk

De nye MAN Lion’s City GL som skal trafikkere Københavns første BRT-linje har moderne design.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.