Iveco Crossway nr. 60.000

Iveco Bus har nettopp feiret et aldri så lite jubileum, 60.000 produserte busser av typen Crossway.

Denne modellserien så dagens lys allerede i 2006. Det har selvsagt skjedd en rekke oppgraderinger i løpet av 17 år. Blant suksess-kriteriene er at bussen kan leveres i nesten alle slags fremdriftsformer, nærmere bestemt diesel, HVO, biogass, hybrid (også i kombinasjon med biogass) og nå også batterielektrisk. Dermed er det nesten bare brenselcelle-varianten som mangler.

Et annet fortrinn er at serien leveres i hele fire lenger, 10,8, 12, 13 og 14,5 meter. Den kan altså enkelt tilpasses de fleste kapasitetsbehov.

Det er blitt flere priser til Iveco Crossway opp gjennom årene. Det gikk blant annet til topps i International Bus & Coach Award i 2017. Her er Buss Magasinets redaktør president i juryen. Videre er det blitt fire Sustainable Bus of the Year, i 2018 for gassmodellen med laventre, i 2020 for en annen gassmodell, i 2023 for Low Entry Hybrid Gas og for 2024 med den elektriske utgaven.

Parallelt med Crossway-jubileet har Iveco fornyet hele lastebilprogrammet. En av nyhetene her er Daily Electric som formodentlig også vil komme i bussutførelse etter hvert.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.