VY med flytende gass mellom Karlstad og Stockholm

Vy Travel AB setter nå inn deres første ekslusive ekspressbuss som går på på flytende biogass i Bus4You linjen mellom Karlstad og Stockholm. Forleden fikk de overlevert sin første Scania Irizar I8 LBG ekspressbuss.

Bus4You driftes i dag av Vy Travel AB som er datterselskap i Vy konsernet. Selskapet kjører flere ruter mellom Oslo og flere svenske byer, samt flyplassen Arlanda utenfor Stockholm.

Bus4 You konseptet er å tilby de reisende høy grad av komfort og luksus. Nå tar de steget videre og setter inn miljøvennlige busser på ruten mellom Karlastad og Stockholm, som er en del av Oslo – Arlanda linjen. Bussene er Scania Irizar I8 med en biogassmotor. Drivstoffet er flytende biogass. Dette gir opp mot 1000 kilometer rekkevidde mellom tankingene og lavt Co2 utslipp.

Kraftig motor
Det er Scanias OC13 motor som brukes i bussen. Gassmotoren yter 410 hestekrefter og har et dreiemoment på 2000 Nm. Dette er den samme motoren som Scania i flere år har levert i lastebiler. Girkassen er Scania sin egen Opticruise som er optimalisert til denne motoren og aksel. Alt for best mulig komfort og rekkevidde.

Kan kjøres på både bio- og fosil gass
I den innledende fasen av prosjektet kan bussene kjøre på ulike drivstoffblandinger av bio og fossil opprinnelse. Målet med prosjektet er å gradvis øke andelen flytende biogass (LBG) fra organisk avfall inntil bussene kun kjører på biogass. Det vil resultere i et forventet CO2-utslippsreduksjon på rundt 80% i snitt. Dette målet faller innenfor Scanias og Flix sine langsiktige mål om karbonnøytralitet.

Renere utslipp
Ved å bytte til lokalprodusert flytende biogass som drivstoff, kan operatører redusere klimapåvirkning betydelig. Luftkvaliteten generelt påvirkes også positivt ved bruk av Scanias gassmotorer. Det vil redusere utslipp av partikler og nitrogenoksider (NOx), og kjøre stillere. Dette kommer både sjåfører, passasjerer og samfunnet til gode.

Rettelse: I første publiserte artikkel om denne biogass bussen ble det nevnt at den skulle kjøre mellom Oslo og Arlanda. Denne informasjonen fikk Bussmagasinet fra leverandøren Irizar, og ikke Vy Travel AB. Derfor er artikkelen nå korrigert. De nye Irizar I8 med LBG drift skal i følge Vy Travel AB kjøre på ruten mellom Karlstad og Arlanda.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.