Innlegg: Mange hull i billettsystemet

Innlegg fra anonym leser angående kjøp av billett ombord i bussen eller via skyss-app.

I Hordaland har vi flere problemer angående billett-app og kontant betaling, enn bare fergeløsningen.

Tar en rute 912 Mo (Modalen) Romarheim (Lindås), to soner fra F til A , betaler du kontant (voksen) 57 kr. Men reiser du motsatt vei Romarheim-Mo, 912 fra sone A til sone  F må du ut med kontant-gebyr, ombordstigning-tillegg på 23 kr og må dermed ut med 80 kr. Det er kun i sone A de krever dette tillegget selv om det er det samme og eneste selskapet som kjører rute 912. Betaler du via billett-app slipper du dette gebyret!

Mange unngår dermed å ta bussen den ene veien på grunn av kostnadene. Dette gjelder som sagt kun kontant betaling! Jeg som sjåfør har mange ganger hatt store forklaringsproblem på grunn av denne løsningen og anbefaler alle om å laste ned og bruke denne appen.

En god slump eldre liker ikke alt dette digitale og betaler konsekvent kontant. Mange gode løsninger etter omleggingen av soner og takster men dessverre en del hull som må fylles ut. Du kan i dag, i teorien, reise fra Gullbrå, helt øverst oppe i Eksingedalen, til Øystese i én sone for 37 kr (honnør 19 kr). (90 minutters regel, kan kjøpe tilleggsbillett). – Anonym innsender.

Svar fra Skyss:

1. august 2018 ble appen «Skyss Billett» utvidet til hele Hordaland, før dette kunne appen kun brukes i Bergensområdet. Samtidig ble ombordtillegg på enkeltbilletter for voksen, barn og honnør utvidet fra sone Bergen til hele Sone A, det vil si et pristillegg ved kontant betaling om bord. Hensikten med ombordtillegg er å få flest mulig til å kjøpe billett på forhånd for å sikre kortere holdeplasstid for bussene og dermed raskere reisetid for alle.

Dersom du kjøper billetten i Sone A, må du betale ombordtillegg, selv om du skal reise over flere soner. Kjøper du billett utenfor Sone A må du ikke betale ombordtillegg, selv om du ender reisen innenfor Sone A. Alle turer som starter i sone A har altså ombordtillegg når det betales med kontanter, hensikten er å unngå å gjøre det billigere å kjøpe en billett til annen sone, enn å kjøpe billett internt i Sone A.

Du unngår ombordtillegget ved å kjøpe billett før du går om bord, utenfor Sone A kan billetter kjøpes via app eller ved å benytte Skysskort.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.