– Ingen bestiller turer lenger og vi står i fare for å måtte gi opp

Det er krise i bussbransjen. Ingen bestiller turer lenger og alle bestilte turer blir nå avbestilt. Busselskaper permitterer ansatte. Europas eldste transportbyrå, HMK har permitert en rekke ansatte og bussene står parkert. Samtidig går rutebussene og Statens Vegvesen setter inn tiltak på løpende bånd for å redusere smitten.

Statens Vegvesen har gjort en del unntak og endringer for å forhindre smitte. De har gitt unntak fra kravet om å bruke alkolås i alle busser. I tillegg er det gitt to måneders utsettelse på EU-kontrollen for kjøretøy som skulle vært forevist mellom 13. mars og 30. april.

Norge er i en spesiel situvasjon med stor fare for spredning av Covid-19 Corona virus. Derfor satte regjeringen inn en rekke tiltak for å forsøke å redusere smitten. For bussbransjen så er det kommet en del føringen som påvirker bussjåførens hverdag.

Busselskapene og kollektivselskapene har tatt grep for å redusere fare for smitte ombord i bussene. Den fremste døren en stengt av, det samme er de første seteradene. I tillegg er kravet om å benytte alkolås nå midlertidig fjernet.

Men for turbusselskapene så går de alle i en tøff tid i møte. Mange må permitere sine ansatte. Hos norges eldste private busselskap, HMK, så permiterer de nå ansatte.

«Europas eldste transportbyrå har startet permitteringer. Dette har aldri skjedd før i selskapets historie siden 1873», sier Morten Stovner-Sørlie hos HMK. Han viser til at allerede fredag morgen var 7 av 14 i administrasjonen tatt ut i permisjon.

«Vi har nesten ingen kjøring og bussene står», sier han fortvilet. Egentlig skulle Stovner-Sørlie avholdt felles informasjonsmøte fredag klokken 14, men dette ble også avlyst. Sjåførene fikk derfor permisjonsvarsel på mail og telefon.

Og slik er det stort sett over hele landet. Tradisjonsrike busselskaper opplever noe de aldri før har opplevd. Det er ingen forespørsler på turer og de som hadde bestilt avbestiller nå på løpende bånd.

Nå frykter mange at de ikke vil klare seg gjennom denne krisen. Flere busselskaper vil måtte gi opp og mange vil miste jobben.

«I disse Corona-tider er vi rammet hardt. Og nesten all busskjøring er innstilt fra nå», skriver Paulsen Buss AS på sine sider.

«Skoler og eldresentre er stengt, Og alle de 25 bussene som har kjørt disse står nå stille. Vår ordrebok for turbusskjøringen så veldig bra ut, men nå er så godt som alt avbestilt og avlyst. Også ruten Horte-Torp-Horten innstilles fra og med mandag da det ikke lenger er trafikkgrunnlag. Bedriften går nå inn i en fase hvor det er fokus på å overleve tiden frem til reisevirksomhet igjen er mulig», skriver de.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.