– Ikke ta loven i egne hender

Det er vår i luften og da dukker også russebussene opp. Utenfor Sandnes i Rogaland tok en bonde å stanset russebussen Nattbuzzen og i Stavanger bråstoppet en privatbilist foran russebussen slik at flere ble skadet.

Bonden som med hjelp av traktoren sin sperret for russebussen sier til VG at det var en bevist handling for å få slutt på bråket som har tatt nattesøvnen fra han i åresvis.

Våren er her, russen begynner å rulle. Sammen med det kommer musikken som for mange har blitt en pest og en plage. Spesielt de som bor tett inntill plassene russen henger, eller nær en vei hvor russen ferdes.

Bonden fra Sandnes som til VG ønsket å være anonym sier at hele bygda har gått lei av alt bråket nattestid. Han sier til VG at det skremmer dyrene og holder folk våkne. Derfor ville han sette en støkk i russen ved å sperre for russebussen med hjelp av traktoren.

I Stavanger kjørte en privatbilist inn foran russebussen og bråbremset. Resultatet ble at to personer ble skadet og måtte kjøres til sykehuset. Politiet mener det var en bevist handling og anmeldte sjåføren. Han ble også bragt inn til legevakten for utvidet blodprøve, da det var mistanke til ruspåvirket kjøring.

Bussen fikk kjøreforbud og er kaldt inn til teknisk sjekk hos Statens Vegvesen da flere av sikkerhetsselene i bussen ikke fungerte.

Lei av bråket

– Vi er lei etter fem-seks år med søvnløse netter, uke etter uke, måned etter måned. Nå varer bråket i åtte uker og politiet er maktesløse, sier han til VG.

Han ba selv russen tilkalle politiet. Men tror ikke det vil hjelpe. Det er litt som å leke katt og mus. Hvor russen uansett vinner. Men målet til bonden med å sette en støkk i russen har virket.

Høy lyd

Det er flere russebusser på veien enn noen gang tidligere. Fra å være noen enkler russebusser i de store byene, har det nå russebusser i nær vær en bygd og by over hele landet. Også musikkanlegget i disse bussene er blitt større og kraftigere med årene. Det legges mange hundre tusen kroner i musikkanlegg.

Folk som bor langs veien hvor russen ferdes får ofte nattesøvnen avbrutt av musikken. Det samme gjelder de som bor nær oppholdsstedene til russen. Politiet kjører ofte etter russen for å sikre at de ikke stopper på steder hvor de kan forstyrre andre, men det tar resursene bort fra andre viktige oppgaver. Og russen føler seg forfulgt.

Nattero

Det er lov om nattero, men dette overholdes sjeldent. Og politiet har ikke resurser til å rykke ut til alle de meldingene de får om bråk fra russebussene.

– Russebussene må akseptere at det er nattero. Det går an å forstå noe av fortvilelsen, men folk må ikke ta loven i egne hender, advarer Operasjonsleder Olaug Bjørnsen hos politiet i Sør-Vest.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.