– Håper at vi kommer oss gjennom dette

Det har blitt mye tid for Magnus Kleiven hos Magnus Reiser AS til å både rengjøre og rydde bussene. Nå venter han på bedre tider og er nå klar for å ut på veien igjen. Bare de ikke må gi opp før de kommer i gang.

Bussmagasinet har tatt turen innom til Magnus Kleiven hos Magnus Reiser AS like ved Langesund i Telemark og Vestfold fylke. Han er godt gang med å rengjøre bussene grundig.

«Jeg har hatt god tid nå på å rengjøre og rydde bussene. Samt få orden i garasjen min», sier Magnus. Han har ikke kjørt en meter med bussene siden midten av mars og klør nå etter å få kommet ut på veien igjen.

«Jeg vurdere nå å bare kjøre en tur med bussene. Litt for det at de ikke har godt av å stå så lenge, men også for bare å få luftet de litt», sier han som nå håper på bedre tider.

«Vi har vært permitterte 90 prosent siden mars. Vi har ikke kunnet permittere oss 100 prosent, da det er oppgaver å ta tak i på kontoret. En ting vi har jobbet iherdig med er å få refundert en utenlandsreise som skulle gått like etter at Norge lukket ned», forteller han.

«Problemet er at kundene ikke får tilbake fra deres forsikringsselskap, men skal ha de fra oss som er reisearrangør. Det har gitt oss noen utfordringer, men vi skal løse det. Kundene skal få igjen alle penge sine, selv om vi kanskje må ta opp lån for å betale alle tilbake», sier han og forteller at det har kostet selskapet mye penger.

«Vi har lagt ut for hoteller og andre ting som vi ikke har fått tilbake. Det er mange utgifter som løper i det en booker en pakkereise. Dette har vist seg å ikke være enkelt å få tilbakebetalt, verken fra forsikringselskap eller de vi har betalt depositum til», sier han og ser fortvilet ned på regnskapet.

Må vi låne pengene, så blir det som å betale turen to ganger og da kan det være kroken på døren for oss. Dette er tøft for oss», sier han.

Men han holder motet oppe. Nå har han hatt god tid til å få de tre bussene sine i tipp topp stand og står klar for å kjøre reiseglade nordmenn rundt i Norge i sommer.

«Bussene står klare og skiltene har stått på hele tiden. Vi har fått dekket våre utgifter på dem, men ikke tjent inn en eneste krone», sier Magnus og viser oss den minste bussen i parken.

En Viseon C12HD står rimelig nylakkert på plassen og innbyr til en behagelig reise. Denne ble spesialdesignet av hans kone, Tove Kleiven og var buss nummer fem av HD serien til den nå nedlagte Viseon fabrikken i Tyskland. Bussen er den eneste i landet, men deler mange komponenter med MAN busser så en kan få service og vedlikehold på den overalt i Europa.

Innvendig i de komfortable sjokolade og vaniljefargede setene kan en nyte utsikten. Bakerst i bussen er en romslig salong og kjøkken. Magnus trives godt bak rattet i bussen og ser nå frem til mange nye mil rundt om kring i landet. Bare de nå klarer å komme seg gjennom krisen.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.