Gjenbrukte busser ble supermarked

I Australia har man funnet en måte å gjenbruke gamle busser på. To 18-meters leddbusser er blitt mobile supermarkeder.

Foodbank Victoria er et kjempestort matmarked midt i storbyen Melbourne. Men det finnes mange mennesker som av ulike årsaker ikke har muligheter til å reise på matmarkedet for å kjøpe dagligvarer.

Leddbussene er utformet som et miniatyr supermarked. Man går inn bakerst og handler seg frem til kassen fremme i bussen. Hver buss har kapasitet til 600 kg ferske produkter inklusive frukt og grønt, 150 kg kjølevarer, 100 kg frosne varer og 1000 kg tørrvarer som ris, pasta og mye annet.

Den første supermarked-bussen var klar i desember, og siden da har over 1650 familier gjort bruk av tilbudet. Men behovet er altså større, og nå er den andre bussen i drift. Kjøretøyene opererer i ytterkanten av Stor-Melbourne hvor det gjerne er langt inn til matmarkedet i sentrum og hvor det bor mange mennesker med beskjedne ressurser.

Foodbank Victoria søker å holde prisene i de rullende supermarkedene så lave som mulig for at også mennesker med begrensede ressurser skal kunne kjøpe sunn mat. Bussene er donert av Kinetic, og busskarosseribyggeren Volgren har stått for nødvendig ombygging og innredning sammen med andre samarbeidspartnere.

Kilde og fotos: Australasian Bus & Coach

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.