Gamle busser i trafikk igjen i Brisbane

Vi starter denne uken med et litt nostalgisk skråblikk til Brisbane i Australia hvor restaurerte veteranbusser ble satt inn i trafikk igjen en helg tidligere i juli.

De aktuelle bussene, som kom i trafikk igjen etter flere tiår, eies av Queensland Omnibus and Coach Society (QOCS), en organisasjon som på ideell basis restaurerer og benytter gamle busser. Bussene ble satt i trafikk på rutene 40 og 50 lørdag 9. og søndag 10. juli. Dette er ruter som ellers ikke blir trafikkert i helgene. Hensikten var ikke å tjene penger, men å vise fram bussene, og passasjerene fikk være med gratis.

Bussene hadde utgangspunkt i rådhuset i Brisbane og trafikkerte de to rutene med 15 minutters intervaller mellom klokken10.00 og 14.00. Totalt benyttet 651 mennesker seg av det unike tilbudet. Det ble gjennomført 48 turer, og det var i gjennomsnitt 13 passasjerer pr. tur.

Tiltaket var populært, og kanskje kan det skje igjen på mer regulær basis. Nick Wilson, president I QOCS, sier til tidsskriftet Australasian Bus & Coach at man siden juli 2021 har vært i dialog med Brisbane City Council og TransLink, som er tilknyttet delstatsregjeringen, for å få til en mer permanent ordning med bruk av veteranbusser i helgene. Det vil muliggjøre et reisetilbud på ruter som ikke trafikkeres i helgene og gi sårt tiltrengte midler i kassen til Queensland Omnibus and Coach Society.

(Kilde og fotos: Australasian Bus & Coach)

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.