Første elbuss-passasjer: «Jeg har ingen planer om å kjøpe ny bil»

Den første elbussen ble satt i rute på linje 74 klokken 06:49 søndag den 26. mai, og den første som gikk ombord var 23 år gamle Bharat Sharma. Han var på vei til deltidsjobben sin på Lambertseter sykehjem.

Jeg har nylig levert bilen min på vrakpant, og har ingen planer om å kjøpe en ny. Kollektivtransport er et stadig mer naturlig valg for meg. Elbuss virker ekstra bra fordi de er så miljøvennlig, stillegående og behagelig å sitte i, sier Sharma.

Lektorstudenten tar ofte 74-bussen, og har lagt merke til ladepunktene for buss på Mortensrud. Som passasjer nummer én på første elbuss i trafikk, fikk han blomster og boller av Unibuss.

For en hyggelig start på dagen! Jeg lover å dele med de eldre når jeg kommer på jobb, smilte Sharma.

Elbussen er den første av i alt 70 nye elektriske busser som skal kjøre i Oslo i løpet av 2019. Ruter har sammen med operatørene Unibuss, Nobina og Norgesbuss gjennomført et pilotprosjekt med elbusser og tre ulike ladekonsepter. Nå er prosjektet satt ut i livet.

Det var Unibuss-sjåfør Ashraf Habib Ahmed som kjørte ut den første elbussen i ordinær trafikk grytidlig fra Mortensrud. Ahmed har jobbet i fem år i Unibuss, og nylig gjennomførte han elbussopplæringen. Han syntes det var stas å få sette startskuddet.

– Jeg liker å kjøre elbuss! Den første turen med ny elbuss gikk helt problemfritt, fortalte Ashraf.

Det var spenning og glede knyttet til den første elbussen som skulle kjøre i ordinær trafikk for Unibuss.

– Dette har vi jobbet lenge med og vi var selvfølgelig spente før den første elbussen skulle ut i trafikk. Vi hadde seks elbusser i drift hele dagen, og i månedene fremover skal resten settes i trafikk, sier kommunikasjonssjef i Unibuss, Emilie Mejlænder.

Bussene som nå er satt i trafikk skal kjøre på linje 74, som betjener strekningen mellom Jernbanetorget og Mortensrud. I løpet av sommeren blir linjen tilnærmet helelektrisk ved at 12 av 13 busser vil være elbusser. Den siste bussen på linje 74 kjører på biogass.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.