Flere må kaste inn håndkle

Årets første fire månder har vært dystre for mange. Antall konkurser er økende og nå har flere tradisjonsrike selskaper måtte gi tapt. Møll Turbuss i Holum og Eldnes Bussreiser i Namdalseid har gått konkurs de siste to månedene.

Dette er bare to av mange selskaper som har måtte kaste inn håndkle siden turbussbransjen ble truffet av pandemien. Siden mars 2020 har de reisende blitt frarådet i å ta på bussreiser og mange har slitt siden. En kamp mot regjerningen foregår fremdles i håp om en mer rettferdig fordeling av pengene som gir i støtte.

I februar ble det medt oppbud hos Eldnes Bussreiser fra Namdalseid og kort tid etter gikk selskapet konkurs. Og nå for kort tid siden gikk også et annet tradisjonsrikt selskap konkurs. Det var Holumbaserte Møll Turbuss AS som måtte gi opp grunnet tapt inntekt. Begge selskapene har vært mye å se langs veiene i både Norge og resten av Europa.

Og mens verden fremdeles holder pusten, så renner pengene ut fra de mange busselskapene. Det er likt i de fleste land i Europa, men her i Norge så merkes det veldig godt på bransjen. Turbussbransjen i Norge har over mange år slitt med stor konkurranse fra utenlandske aktører og det har vært små marginer hos mange. Derfor så ble det ekstra tøft for de aller fleste når grensene stengte og Regjeringen gikk ut å frarådet bussreiser.

Selv om mange nå mener at det går mot lysere tider, så mener bransjen at det vil ta lang tid å bygge opp igjen markedet.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.