Finsk storordre til BYD

Den kinesiske bussprodusenten BYD har fått nok en storordre fra Nobina Finland, denne gang 70 busser.

Sommeren 2021 leverte BYD ikke mindre enn 119 busser til Nobina Finland. Dette er den største ordren på elektriske busser i landet til nå.

Den nye ordren består av 42 13-meters busser og 28 15-meters. Disse bussene skal leveres i løpet av sommeren 2022. Bussene skal ha batterier med jern-fosfat teknologi som skal gi økt levetid og rekkevidde. Ifølge meldingen fra BYD skal 13-metersbussene ha en rekkevidde på 400 km, mens 15-metringene skal klare ytterligere 50 km.

Det er på en måte kjempene som møtes i denne elektrifiseringen. BYD er verdens største produsent av elektriske busser, mens Nobina er den største bussoperatøren i Norden. Det forretningsmessige forholdet mellom selskapene startet i 2015, og til nå har Nobina tatt i bruk over 300 BYD-busser i Sverige, Finland og Norge.

BYD har enten levert eller har i bestilling rundt 600 busser fra bussoperatører i Norden. Dette omfatter 20 byer over det meste av regionen med Piteå i Nord-Sverige som det nordligste punktet. BYD, som er en forkortelse for «Build Your Dreams», produserer også lastebiler, varebiler og personbiler. Selskapet er også en meget stor produsent av oppladbare batterier av alle slag og elektronikk.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.