Fest beltet – neste gang blir det gebyr
Denne uken gjør Statens vegvesen igjen beltekontroller i busser over hele landet, uten gebyr. Neste gang kan det koste deg 1500 kroner å glemme beltet.
I 2015 kontrollerte Statens vegvesen beltebruken blant 40.500 busspassasjerer. Så mange som 10.000 satt usikret, selv om de hadde belte tilgjengelig. Det tilsvarer hele 15 millioner kroner i gebyr.
Skadepotensialet er stort
Ett menneske ble drept i en bussulykke i 2015, mot 7 drepte og 7 hardt skadde i 2014. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på.
-Neste gang blir det gebyr, fordi vi mener dette er så viktig at vi må ta i bruk strenge virkemidler. Nå er vi ute for å informere, så håper vi at alle belter er på neste gang vi kommer, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.
Skadepotensialet i buss er stort om ulykken skulle ramme. I en ulykke kan passasjerer uten belte bli kastet rundt i eller ut av bussen. Jo høyere fart, jo større kraft vil en usikret passasjer få.
I Belte i buss-kampanjen er elefanten gjennomgangsfiguren. Den viser bevegelsesenergien en usikret passasjer kan få i form av «vekten til en elefant».
De yngste dropper beltet
Andelen busspassasjerer med belte stiger med alderen, og er høyest blant de over 60. I alderen 15-20 år er det kun 1 av 10 som oppgir å bruke belte i busser med belte.
Årsaken kan være sosial aksept. Så mange som 4 av 10 i alderen 15-20 år mener det ikke er sosialt akseptert å feste beltet på busser med belte. De yngste er også de som tar mest buss.
-På bussen utgjør man et fellesskap med og blir påvirket av de man reiser sammen med. Ved å selv være en god rollemodell, kan du bidra til at også de andre på bussen husker at beltet må på – så blir turen enda tryggere for alle, sier Lutnæs.
Vet ikke at det er påbudt
-Beltet er en genial oppfinnelse. I all sin enkelhet, holder den oss på plass i setet, slik at vi ikke er til fare for oss selv eller hverandre. Å feste beltet er ikke en privatsak. I bussen bruker du beltet like mye for de du reiser sammen med som for deg selv, sier Lutnæs.
3 av 10 busspassasjerer er ikke klar over at det er påbudt å feste beltet i busser med belte. I løpet av uken håper Statens vegvesen å øke bevisstheten.
-Målet er at beltevanene i buss etter hvert blir like automatiske som i bilen, for her er vi blant de beste i verden til å huske beltet. Ikke alle busser har belter, men om alle som har mulighet fester beltet, er vi kommet et veldig godt stykke på veg, sier Lutnæs.