Får fotgjengere inn i kollektivapp – mottar utmerkelse

De unge designerne Erlend Grimeland og Elias Olderbakk har skapt en løsning for å integrere gange i Ruters kollektivsystemer. I dag mottar de utmerkelsen DOGA-merket Nykommer. Vinner de også kveldens hovedpris?

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Grimeland og Olderbakk torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo. Utover kvelden blir det klart om de også kan ta med selve Hedersmerket hjem.

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

– Gode ideer er ofte så enkle at de får deg til å utbryte «Hvorfor har ingen tenkt på dette før?». Ved hjelp av en designtilnærming har Grimeland og Olderbakk kommet opp med en løsning som kan lette belastningen på kollektivtrafikken, få folk til å bevege seg mer og skape en mer levende by, sier han.

Bedre helse, mer mobilitet

Prosjektet Ruter Gange er utviklet av Erlend Grimeland og Elias Olderbakk, som begge er studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, med bistand fra kollektivselskapet Ruter.

Juryen er spesielt opptatt av at løsningen kan gi en rekke gevinster, blant annet bedre helse, økt mobilitet og et mer aktivt byliv:

«Den geniale ideen bak Ruter Gange er å integrere apostlenes hester i den allerede bejublede Ruter-appen. Kort forklart vil det fungere slik at når du spør om den raskeste veien mellom for eksempel Nationaltheatret og Birkelunden, vil du i tillegg til forslag for buss og trikk også få forslag om hvor det er smart å gå. Systemet vil være oppdatert i sanntid med hensyn til trafikk og aktuelle hindringer som veiarbeid og vil ofte resultere i at det vil være raskere å gå hele eller deler av strekningen,» står det i juryens kjennelse.

Juryen skriver videre at de har stor tro på at Ruter Gange vil være en verdifull tjeneste både for reisende, som får et bedre og mer fleksibelt kollektivtilbud, og for Ruter, som får bedre innsikt i brukerne sine.  

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.  

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.